Історія та традиції Вербної неділі

Вербна неділя — одне з найрадісніших і світлих православних свят. У цей день православні християни святкують вхід Ісуса Христа в Єрусалим. Яка історія цього свята, які існують традиції і звичаї , що можна і чого не можна робити в цей день?

Історія свята
Вхід Господній в Єрусалим в народі називають Вербною неділею.Традиційно в цей день освячують гілочки верби, що символізують пальмове листя, яким зустріли Христа мешканці Єрусалиму, прославляючи Спасителя як довгоочікуваного Месію. Оскільки в наших краях пальми не ростуть, то слов’яни обрали для себе символічне дерево — вербу, пагони якої розпускаються одними з перших і починають цвісти і зеленіти до цього терміну. Тому у нас свято Входу Господнього в Єрусалим отримало назву Вербна неділя, в той час як у католиків це свято носить назву Пальмова неділі. Цього року вінничани утримались від освячення верби, однак кожен вірянин може помолитись в цей день онлайн. Хоча весь світ і знаходиться на карантині, щиро помолитися та отримати Божого благословення православні можуть завдяки можливостям інтернету.


Вербна неділя: що не можна робити, а що навпаки - треба

Цього дня ще триває Великий піст, тому страви повинні бути пісними, не можна вживати алкоголь, сваритися та думати зле. Але дозволяється олія і риба. У Вербну неділю краще не займатися хатніми справами. Не можна відмовляти в милостині або послузі тим, хто про це попросить. Дехто вважає, що Вербної неділі не можна розчісувати та фарбувати волосся.

Вербна неділя: народні прикмети

Який будет вітер цього дня - таким буде й літо. Ясна погода у Вербну неділю - буде щедрий врожай фруктів і злаків Сонячно та ясно - літо буде теплим. Дощ на Вербну неділю - врожай буде добрим. При безсонні гілочку верби потрібно треба було покласти біля ліжка. Чоловіки носили бруньки верби як талісман для додання фізичної сили, а дівчата - для допомоги в зачатті дитини. На початку посівної в поле обов'язково встромляли гілочку верби - щоб врожай не постраждав від шкідників. Якщо у Вербну неділю пересадити кімнатну рослину, то вона буде добре рости і принесе добробут в дім. Також є повір'я, треба з'їсти бруньку з освяченої верби, аби успішно завершити важливу справу. Якщо у Вербну неділю подумати про кохану людину, то вона прийде. Якщо пустити освячену вербу на воду і гілочка спливе, то в будинок припливуть добро і фінансове благополуччя. Щоб тварини не хворіли, їх годували особливим святковими хлібцями, в які запікали бруньки верби. Спалена у печі гілочка верби захищає будинок від пожежі. А освячена гілочка, прикріплена до стріхи, збереже здоров'я і дасть спокій.


Представники різних конфесій зазначають, що найголовніше у святкуванні, це щира молитва та віра у Бога. Незважаючи на новий для вірян формат відзначення Вербної неділі, хочеться звернути увагу на те, що, це свято родинне. Вербна неділя є гарною нагодою всім разом дійти злагоди та підтримати рідних за спільною молитвою.



Переглядів: 5990
Поширень: 0

Останні новини