Як пролонгація кредиту впливає на кредитну історію

Пролонгація договору – часто додаткова послуга, яку пропонують мікрофінансові організації. Як вона впливає на кредитну історію? Чи можуть позики в МФО зіпсувати рейтинг позичальника? Відповіді на ці питання – далі в статті.

Як працює пролонгація договору

Пролонгацію договору пропонує 70% МФО, які оформляють кредит онлайн, згідно з даними Finance.ua.

Мікрофінансові організації часто пропонують своїм клієнтам пролонгацію тому, що кредити в цих компаніях видають на короткий термін, за який боржники можуть не встигнути погасити кредит вчасно.

У період пролонгації не нараховуються штрафні пені, причому вона може досягати до місяця, що для виплати мікропозик – суттєвий термін.

Принцип роботи пролонгації залежить від установи, яка цю послугу пропонує.

В основному, мікрофінансові організації продовжують термін дії кредиту на такий же період, не збільшуючи при цьому процентну ставку.

Іноді кредитор пропонує всім позичальникам фіксовані умови – наприклад, пролонгація кредитного договору на 30 днів незалежно від того, на скільки днів був оформлений кредит.

Найрідше позичальник може сам вибрати термін, за який він зможе повернути кредит.

Чи впливають позики в МФО на кредитну історію?

Найчастіше зниження балів в КІ стає наслідком помилок. Наприклад, якщо кредитор забув передати дані про закриття кредиту в бюро кредитних історій, або забув повідомити про пролонгацію.

В цілому, пролонгація не може негативно вплинути на кредитну історію, так як це послуга, прописана в кредитному договорі і не порушує його. Однак проблеми можуть виникнути, якщо кредитор неправильно подасть інформацію в кредитне бюро. Це часто трапляється в мікрофінансових організаціях, рідше в банках.

Але цю ситуацію легко виправити, звернувшись в БКІ. Просто пред'явіть бюро дані про те, що ви справно виплачували кредит (надайте квитанції, скріншоти з онлайн-кабінету і т.д.), і помилки усунуть.

У такій ситуації краще брати ініціативу в свої руки і контролювати ситуацію: рекомендуємо перевірити кредитну історію через тиждень-два після того, як закриєте кредит.

Якщо в КІ з'являться які-небудь помилки, слід повідомити про це бюро. Вони самі зв'яжуться з мікрофінансовою організацією і виправлять помилки. Щоб довести, що ви праві, краще зберегти квитанції про сплату боргу.


Переглядів: 5424
Поширень: 1

Останні новини