11 квітня 2013 р. Регіональний центр сучасного мистецтва «Арт-Шик» спільно з Центром «Культурна стратегія - XXI» представляють персональну виставку живопису хмельничанина Олександра Куркчі. Це друга виставка Олександра в стінах ЦСМ (перша - «Прості задоволення» - відбулася в 2010 році). Виставка проводиться в рамках програми «Міст», спрямованої на популяризацію творчості сучасних українських художників у Вінниці.

виставка

О. Кукчі народився 8 березня 1972р. в м. Хмельницький. У 1993р. - закінчив Косовське художнє училище, факультет кераміки і монументального живопису.

«Художник Олександр Куркчі колекціонує не тільки видимі людському оку об\'єкти матеріальної культури, але й невидимі, при цьому, як не парадоксально, звичайно ж існуючі. Світ творів Куркчі - природно-штучні і раціонально-наївний одночасно. У його nature morte предмети вирвані з природних або функціональних зв\'язків і постають у співвідношеннях, які є результатом художньої волі автора.

робота Олександра Куркчі

Перетворююча природу живих і неживих предметів діяльність художника спочатку прагне відіслати нас до палеолітичної зображальності, до витоків культурної активності людини, до первинного типу, (він же - прототип, він же - архетип). Живописець збирає якісь колекції не просто об\'єктів і суб\'єктів матеріальної культури - існуючих або вигаданих, - але їх смислові ембріони, зачатки символів, що ще не розійшлися світом. Структура глобальної спорідненості, доведена структуралістом-антропологом Клодом Леві-Стросом, в «колекціях» Куркчі стає візуально реальною. При цьому умовність художньої мови аж ніяк не передбачає штучність, щось на кшталт «ароматизаторів, ідентичних натуральним». Художника займає саме натура і первинність зображуваного, його непорушні перманентні якості. Експозиція перед нами - це, перш за все, захоплююче дослідження-гра живописця - природодослідника, що винайшов свої псевдо-системи наукової класифікації. Бажання ввести в оману глядача зовсім немає - є намір поділитися тим величезним незвіданим світом, який відкрився художнику, і тепер відкритий для всіх охочих приєднатися. Варто лише подолати автоматизм сприйняття, перенести акцент з нав\'язливою спроби все зрозуміти до самого кінця на свою власну свободу інтерпретації», Олена Михайловська, мистецтвознавець (фрагмент статті про художника).

Інформаційні партнери виставки: ТРК "ВІТА", ТРК "Вінниччина", ОДТРК "ВІНТЕРА", ТРК "Смарт", ТРК "Еверест", журнал "АФІША міста Вінниці", Рекламно-інформаційній тижневик «RIA», інформаційні портали - "Моя Вінниця "," ТУТ ВСЕ Вінниця "," Вінниця ОК "," 0432-сайт міста Вінниці "," ВІННІЦАinfo "," Вин-Інфо".

Виставка працює: по буднях з 10:00 до 20:00, в суботу з 11:00 до 19:00, в неділю з 11:00 до 18:00



Переглядів: 919
Поширень: 0