Минулого року у Вінниці пройшло понад 2500 заходів культури та мистецтва. У зв’язку з подіями на Сході частина з них відбулася на підтримку вінничан-учасників АТО. Завдяки благодійним кіносеансам, концертам та творчим зустрічам окрім речей та продуктів харчування вдалося зібрати більше ста тисяч гривень для наших захисників. Про цей йшлося під час чергового засідання виконкому.

У Вінниці діє 28 закладів культури і мистецтва. Протягом минулого року їхніми послугами скористалося майже 600 тисяч вінничан та гостей міста. У місті постійно запроваджуються нові культурні проекти та запроваджуються нові напрямки роботи у цій сфері.

Так, у 2014 році у бібліотечній сфері було започатковано нові проекти «Бібліоняня» та «Казкова хатка». Розпочав роботу арт-хол «Дебют» (бібліотека-філія №11), міні-музей книги у філії №8. Загалом за минулий рік послугами книгозбірень вінницької бібліотечної системи скористалося більш ніж 57 тисяч вінничан. За цей час на сайт ЦБС та Інтернет-блоги звернулося більше ста тисяч людей. Протягом року до фондів бібліотек надійшло майже 9 тисяч видань друкованої книжкової продукції.

У минулому році заклади культури активно долучалися до заходів на підтримку бійців АТОНововведення торкнулися й початкових спеціалізованих мистецьких закладів. «На базі шкіл естетичного виховання відкрито нові напрямки на відділеннях хореографії, балетну студію, театральний відділ, курси комп’ютерної грамотності. Також у минулому році започаткували нові мистецькі проекти, серед яких – загальноміський конкурс «Юний концертмейстер» та фестиваль саксофонної музики», – каже в.о. директора департаменту культури Ганна Ковальчук.

Значну роботу з організації культурного дозвілля вінничан проводять клубні заклади, при яких на даний час діє 190 клубних формувань. Тут теж в минулому році з’явилися нові проекти. Наприклад, у Міському клубі Сабарова, започаткували конкурс гармонії та краси «Бал Попелюшки», а у літній період впроваджено інтерактивний проект «Дитяче містечко «Посмішка».

У 2014 році кінотеатр «Родина» порадував вінничан новим проектом «Ніч у кіно», де побувало майже пів тисячі глядачів. Загалом протягом року у цьому кінотеатрі відбулося майже півтори тисячі кіносеансів, які відвідали понад 28 тисяч глядачів. Реалізовано творчі проекти: «Кінодворик», «Великий світ у маленькому кінотеатрі», у рамках якого відбулися фестивалі італійського, польського, єврейського, французького кіно.

У минулому році заклади культури активно долучалися до заходів на підтримку бійців АТОЯк зазначила Ганна Ковальчук, сучасна ситуація та події на Сході країни знайшли своє відображення і внесли корективи в діяльність закладів культури. На підтримку бійців вінницьких батальйонів, що перебувають в зоні антитерористичної операції, започатковано благодійну мистецьку акцію «Мистецтво країни – за вільну Україну». У рамках цієї акції проведено цикл благодійних концертних програм, творчих зустрічей, кіносеансів, збір речей та коштів для воїнів-захисників. Окрім речей та продуктів харчування, зібрано благодійних коштів на суму понад 110 тис. грн.

«Вінниця – культурнорозвинене місто. І дуже важливо, що завдяки таким заходам вінничани стають більш дружніми, вони допомагають об’єднувати громаду навколо хороших ідей, і люди розуміють, що можуть творити навколо себе добро самостійно, не чекаючи поки це зробить хтось за них», – зазначила голова ГО «Гармонія» Рая Панасюк.

«З точки зору реалізації Стратегії розвитку міста «Вінниця:2020», саме культура та мистецтво є ключовими чинниками формування потужного громадянського суспільства. Я хочу наголосити на важливості роботи у цій сфері та необхідності продовження впровадження кращих практик, в тому числі й міжнародних. Дуже важливо проводити роботу щодо патріотичного виховання не лише молоді, а й людей різного віку. Я дякую вам за вашу громадянську позицію, в тому числі щодо реалізації благодійних заходів та концертів, де відбувався збір коштів на допомогу бійцям АТО», – сказав в.о. міського голови Сергій Моргунов.



Переглядів: 3762
Поширень: 0