У 2011 році у Вінниці збільшилась кількість підприємців, які сплачують єдиний податок, який є одним із найбільших джерел наповнення бюджету розвитку. Про це повідомив 15 березня під час чергового засідання виконавчого комітету начальник ДПІ у Вінниці Сергій Здітовецький. В цілому за 2011 рік державна податкова інспекція міста забезпечила надходжень до бюджету Вінниці у сумі понад 517 мільйонів гривень, що на 67 мільйонів більше, ніж за попередній рік.

Одним із вагомих джерел наповнення міського бюджету є єдиний податок. За 2011 рік до бюджету міста надійшло більше 26,6 мільйонів гривень даного податку. У порівнянні із минулим роком надходження збільшились майже на 1,9 мільйони гривень. На початок лютого у місті нараховувалось 1157 юридичних осіб та 13360 фізичних осіб-суб\'єктів підприємницької діяльності, які є платниками єдиного податку. Ця динаміка є доволі позитивною з огляду на те, що саме цей податок є джерелом наповнення бюджету розвитку, з якого виділяються кошти на розвиток міської інфраструктури - реконструкцію скверів та парків, ремонт об\'єктів комунальної власності тощо.

Найбільшу питому вагу у надходженнях загального фонду міського бюджету займає податок з доходів фізичних осіб. За 2011 рік від цього податку надходження склали понад 396 мільйонів гривень.

Для того, аби забезпечити надходження податку до бюджету, ДПІ у м. Вінниці визначило пріоритетні напрямки роботи, зокрема залучення до державної реєстрації та оподаткування громадян, які здійснюються підприємницьку діяльність без державної реєстрації. «Ми постійно працюємо над тим, щоб фізичні особи підприємницької діяльності дотримувались вимог законодавства, мали відповідні патенти та сплачували податки, - говорить Сергій Здітовецький. - Також здійснюється постійний контроль щодо дотримання підприємцями вимог податкового законодавства щодо використання праці найманих працівників».

За словами головного податківця міста, постійно проводиться робота з платниками податків, які відображають нарахування середньомісячної заробітної плати своїм працівникам нижче законодавчо встановленого мінімуму. Працівниками управління оподаткування фізичних осіб за 2011рік проведено 143 документальних перевірок суб\'єктів господарювання-юридичних осіб щодо повноти обчислення та своєчасності внесення до бюджету сум податку з доходів фізичних осіб при виплаті заробітної плати та інших доходів. Як виявилось, порушення чинного податкового законодавства встановлено в усіх перевірених підприємствах.

Другим за величиною та питомою вагою джерелом надходжень бюджету міста є плата за землю. За 2011 рік до бюджету міста надійшло понад 77 мільйонів гривень даного податку (надходження у порівнянні із минулим роком зросли на 22,8 мільйонів гривень).

З метою забезпечення виконання доведеного завдання по платі за землю, працівниками ДПІ у м. Вінниці вживаються заходи щодо залучення землевласників і землекористувачів до сплати податку. «З цією метою використовується інформація, яка щоквартально надходить від управління Держкомзему у м. Вінниці Вінницької області про громадян, фізичних осіб-підприємців, які протягом звітного кварталу отримали державні акти про право власності на земельні ділянки, - говорить начальник ДПІ міста. - Крім того, у роботі використовується інформація і від державних нотаріальних контор та приватних нотаріусів про громадян, які отримали у спадщину об\'єкти нерухомого майна та від департаментів міської ради».

Також вживаються заходи спрямовані на максимальне скорочення податкового боргу по сплаті земельного податку та орендної плати за земельні ділянки. За 2011 рік за рахунок скорочення боргу надійшло 3,8 мільйонів гривень плати за землю.



Переглядів: 4723
Поширень: 0