Наближаються новорічні свята, яких найбільше чекають діти. Їхня мрія – отримати подарунок. Сьогодні це маленьке диво, для дітлахів можуть здійснити підприємства, профспілки, держава тощо. Отож, як правильно оподаткувати у 2014 році операції з продажу та придбання новорічних подарунків для дітей нагадує Головне управління ДФС у Вінницькій області.

Як виняток із загальних положень, встановлених Податковим кодексом України, є питання оподаткування операцій, пов\'язаних з організацією новорічних і різдвяних свят для дітей і підлітків, що регулює Закон України від 30 листопада 2000 року N 2117 "Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків".

Нормами зазначеного Закону передбачено звільнення від оподаткування податком на додану вартість операції з продажу виробничими та торговими підприємствами дитячих святкових подарунків, а також квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей, що закуповуються за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, профспілкових комітетів підприємств та організацій, інших неприбуткових організацій. При цьому суми податку, сплачені виробниками дитячих святкових подарунків за придбання сировини та матеріалів для їх виробництва, відносяться до складу валових витрат і до податкового кредиту не включаються.

Додамо, вищезазначені норми Закону діють щорічно в період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року.

Тобто, у вказаний період звільняються від оподаткування ПДВ операції з продажу виробничими та торговими підприємствами дитячих святкових подарунків, а також квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей, що закуповуються не лише за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, а й за рахунок коштів профспілкових комітетів підприємств та організацій, інших неприбуткових організацій.

Щодо нарахування, утримання та сплати інших податків зазначимо, якщо новорічні подарунки придбавають роботодавці за рахунок власних коштів для дітей своїх працівників, оподаткування податком на доходи фізичних осіб дитячих подарунків здійснюються на загальних підставах.

А саме, якщо вартість подарунка становить до 609,0 грн., то такі подарунки податком не обкладаються. Якщо ж вартість подарунку перевищує цю суму, то він обкладається за ставкою 15(17) відсотків з використанням «натурального» коефіцієнта. 

В той же час, не підлягає оподаткуванню вартість новорічних подарунків за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Окрім цього, на вартість подарунків до свят та квитків на відповідні заходи для дітей працівників не нараховується єдиний соціальний внесок та не утримується військовий збір.



Переглядів: 3899
Поширень: 0