Подія, яка сталася у місті вчора, коли багато хто з вінничан вийшов на вінницький Євромайдан висловити свою громадянську позицію щодо європейського напрямку розвитку України, викликала обурення серед городян. З настанням темна центральними вулицями міста пройшла колона агресивно налаштованих молодиків, які закликали повернути Вінниці спорт. Обличчя їх прикривали маски, а у руках вони тримали піротехнічні засоби. Коли вони порівнялися із площею Театральною, студенти, які там знаходились побігли на вул. Соборну. Їх намагався стримати журналіст Юрій Басюк, в якого влучила петарда і пошкодила йому кінцівку.

брифінг спортсменівУчорашня хода вкрай обурила вінницьких спортсменів, і сьогодні голова Вінницької обласної федерації боксу Олег Олекса ініціював проведення брифінгу: «Під гаслом «Верніть Вінниці спорт» ховається щось інше, це якесь неополітичне угрупування, яке ставить за мету зовсім не спортивні завдання, а розхитування політичної ситуації в місті. І найбільш прикро, що сюди втягуються діти, які в принципі не можуть розуміти, куди вони йдуть і за що вболівають».

Підтримує його і Інтернаціональний чемпіон з боксу за версією IBO В’ячеслав Узєлков: «Вчорашньою подією обурений не тільки я, а всі реальні спортсмени. Тому що під купкою якихось самозванців люди сприймають нас – спортсменів, які дійсно досягли якихось результатів у спорті. Ми не ховаємо своїх облич за масками, адже всі розуміють, що якщо ти ховаєшся, то чогось боїшся, боїшся покарання за якісь неправомірні дії. Але коли вони експлуатують дітей і бажають за рахунок них реалізувати якісь свої завдання – це ганебно і до спорту не має ніякого відношення».

Усі учасники брифінгу закликали батьків контролювати, аби дітей не залучали до подібних акцій. І якщо вони дійсно хочуть, щоб дитина займалася фізичною культурою або спортом, у Вінниці для цього працює 24 дитячо-юнацькі спортивні школи, де розвивають більше 60 напрямків спорту.

Керівник міського комітету з фізичної культури та спорту Сергій Краєвський запевняє, що реальних спортсменів або підлітків, які зараз навчаються у ДЮСШ, вчора на акції не було. Нині Вінниця з неолімпійських видів спорту в своїй підгрупі областей займає перше місце і друге – серед олімпійських видів. Тому казати, що у Вінниці немає спорту, для нього особисто і для вінницьких спортсменів – це образа. «Я особисто знаю практично усіх вінницьких спортсменів в обличчя. Ми наперед знали про акцію, і директори та інструктори шкіл вийшли подивитися, хто ж заявляє, що у Вінниці немає спорту, але своїх вихованців вони там не побачили, - каже Сергій Краєвський. - На мою думку, це суто політична акція, щоб розкачати у Вінниці ситуацію, аби пропіаритись на якомусь негативі. В акції брали участь не спортсмени, а підлітки 10-15 років і старші люди, які ними керували і давали вказівки».

Його думку повністю розділяють виконавчий директор Вінницької обласної федерації футболу Михайло Прозоровський, керівник обласного управління з питань фізичної культури та спорту Сергій Дідик та голова Вінницької обласної федерації велоспорту і срібний призер XXVI Олімпійських ігор Сергій Чернявський. Останній додав, що переглядав у соціальних мережах сторінки тих, хто розповсюджував повідомлення про акцію, і був вражений: «Я не побачив там навіть натяку на те, що вони займаються хоч якимось олімпійським видом спорту. Там лише якісь наколки, м’язи… Я не розумію, яке відношення до спорту вони мають взагалі».

Якщо переглянути сторінки в соціальних мережах учасників цієї акції, будь-хто може побачити красномовні аватарки, фото та відео – зі свастикою та агресією. Тому брифінг вінницьких спортсменів перш за все був проведений, аби повідомити батьків про можливі наслідки та застерегти самих дітей від участі у подібних акціях.

Коментар щодо акції заступника міського голови Володимира Слишинського:

Є люди, які подавали заявку про акцію і гарантували, що на ній буде дотримано порядок. Але те, що відбувалося, не вкладається ні в які рамки і здоровий глузд. Вони використали дітей віком до 16 років, щоб втягнути їх в ходу, перекриття руху і порушення правил. Причому вони робили так, що організували цю акцію, а самі буцімто знаходились у стороні, хоча реально керували цим процесом. Тому ми будемо ставити питання про притягнення до відповідальності цих осіб. Поступає багато скарг відносно цієї акції, і зараз ми вивчаємо всі матеріали, в тому числі фото і відео з цієї події.

До речі, кілька сторінок учасників акції після брифінгу було видалено.



Переглядів: 7243
Поширень: 0