Вінничанам пропонують забути про розваги у Центральному парку культури і відпочинку. «Танцями на кістках» назвав голова обласної ради Сергій Свитко ідею святкування Дня Незалежності у Центральному парку.

Заяву Сергія Свитка оприлюднив днями відділ аналітично-інформаційної роботи виконавчого апарату Вінницької обласної Ради.

«14 липня на нараді голови обласної державної адміністрації Анатолія Олійника з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації, голова Вінницької обласної Ради Сергій Свитко висловився проти ідеї святкування Дня Незалежності України у Центральному парку культури і відпочинку імені М. Горького у місті Вінниці. Очільник обласної Ради вважає, що неприпустимо влаштовувати “танці на кістках” жертв тоталітарного комуністичного режиму.», - йдеться у повідомленні, в якому далі наведена пряма мова голови обласної ради:

- Планується відзначення Дня Незалежності України. Традиційно пострадянська влада відзначала цей день в так званому “парку культури і відпочинку імені Горького”. Відомо, що парк є місцем масових поховань жертв політичних репресій. За даними науковців, і сьогодні на території парку є захороненими від 2 до 5 тисяч не тільки жертв політичних репресій, а й героїв - тих, хто боровся з радянською системою за незалежну Україну. Думаю від цієї радянської практики треба відмовлятися. Потрібно визначити інші місця для відзначення Дня Незалежності України, - сказав Сергій Свитко.

Наскільки доречними є дорікання Сергія Свитка - питання спірне. Цікаво, що дослідивши програми святкувань Дня Незалежності останніх років, бачимо, що масові гуляння у Центральному парку якщо й відбувалися, то саме з ініціативи обласної влади, адже щорічні обласні звіти колективів народної творчості, різноманітні фестивалі відбувалися саме у Центральному парку.

Директор департаменту культури міської ради Ірина Френкель зі словами Сергія Свитка не погоджується і наголошує, що міська влада не проводить День Незалежності у Центральному парку.

- По-перше, щодо Дня Незалежності України не коректно вживати дієслово «святкувати», цю  дату ми урочисто відзначаємо. А, по-друге, заходи до Дня Незалежності  міська влада не проводить у парку. Це велика подія і для цього визначені великі площі:  Майдан Незалежності та площа ім. Василя Стуса. Всі урочистості відбуваються саме там. І говорити, що весь вінницький парк стоїть на кістках, посилаючись на літературні джерела,  все одно, що вивчати історію Парижа за романами  Дена Брауна.У 2008 році Вінниця спеціально замовила Київському інституту дослідження захоронень на території парку і ми отримали історичну довідку, що захоронення відбувались тільки у деяких місцях – це  колишній танцмайданчик і місце, де нині встановлено пам’ятний Хрест. Ні на місці ККЗ «Райдуга», ні на Фонтанній площі немає масових поховань репресованих та розстріляних людей, - каже Ірина Френкель.



Переглядів: 4233
Поширень: 0