28 січня 2016 року у Вінниці відбувся семінар для підприємців із числа переселенців на тему: «Практичні аспекти співпраці у сфері енергоефективності та ресурсозбереження підприємств із зони АТО та Криму у Вінницькій області», який проводився в рамках проекту ЄС «Центр адаптації переселенців та підприємців із зони АТО та Криму у Вінницькій області».

Даний проект реалізується в рамках програми ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні». Участь у семінарі взяли більше 50 чоловік: представники громадських організацій, підприємці з числа ВПО та представники підприємств, які працюють у Вінницькій області в сфері енергозбереження.

Відкрив семінар керівник проекту ЄС «Центр адаптації переселенців та підприємців із зони АТО та Криму у Вінницькій області» Валерій Нікітюк, який зазначив: «Проект ЄС «Центр адаптації переселенців та підприємців із зони АТО та Криму у Вінницькій області» спрямований на стимулювання економічної діяльності серед переміщених осіб та у приймаючих громадах Вінницької області. В першу чергу, для цього за підтримки проекту створюються сприятливі умови для ведення підприємницької діяльності та перенесення бізнесу, забезпечується інформаційна та консультаційна підтримка переміщених осіб, а також запроваджуються фінансові стимули для ведення підприємницької діяльності та працевлаштування». Він також зазначив: «Тема підвищення енергоефективності не нова. В економічно розвинених країнах вже знають та розглядають енергоефективність, економію енергоресурсів і скорочення викидів як очевидну умову конкурентоспроможності компаній і наявності доступного та чистого джерела енергозабезпечення у майбутньому. Саме це є однією із причин чому тема сьогоднішнього семінару – енергоефективність та ресурсозбереження».

Проект ЄС допомагає підприємцям на Вінниччині зробити бізнес енергозберігаючим

Заступник директора Департаменту регіонального економічного розвитку Вінницької облдержадміністрації Надія Насіковська звернула увагу присутніх, що: «Проект ЄС активно реалізується на території Вінницької області, проводяться усі заходи, які було заплановано в рамках проекту. Крім того з метою розширення напрямків підтримки ВПО, було розроблено спеціальну анкету з метою визначення реальних потреб підприємців з числа переселенців. Дана анкета найближчими днями буде виставлена на сайті Проекту www.ardvin.org.ua, сторінці Проекту в мережі Facebook та розповсюджена серед переселенців Вінницької області».

Експерт ЮНІДО, віце-президент Вінницького регіонального відділення Українського союзу підприємців та промисловців Валерій Редчик зазначив: «Під час цього семінару учасники – підприємці, які перереєстрували свій бізнес у Вінницькій області, мали змогу обмінятися досвідом та налагодити ділові контакти один з одним та з підприємцями, які давно працюють у Вінниці. Крім того, надзвичайно корисно було обговорити питання, пов’язані з енергоефективністю та ресурсозбереженням, адже ця тема є дуже актуальною на сьогодні». Також, виступаючи на семінарі, Валерій Редчик більш детально розповів присутнім про потенціал енергозбереження у Вінницькій області, продемонструвавши розроблену ним таблицю з поділом на галузі промисловості та особливості енергоспоживання, енергоефективності та потенціал заощадження. Особливу увагу він зупинив на питанні енергозбереження в технологіях охолодження, нагрівання.

Проект ЄС допомагає підприємцям на Вінниччині зробити бізнес енергозберігаючим

Учасники семінару обговорювали також питання, пов’язані з особливостями енергозбереження в малому бізнесі, сучасні енергозберігаючі системи освітлення, можливості отримання допомоги на реалізацію заходів з енергозбереження. Спікерами семінару були: Дмитро Редчик – експерт програми EaPGREEN, Лілія Боднар – доцент Вінницького державного технічного університету, Владислав Алексєйченко – експерт по освітленню, Олександр Печалін – голова регіональної ради підприємців при Вінницькій облдержадміністрації, експерти ЮНІДО: Ольга Дахновська, Віктор Дядькович та Анатолій Чепенко. Особливу дискусію серед присутніх викликали питання, пов’язані з використанням сонячної енергетики для приватного бізнесу та економія на освітленні.



Переглядів: 3184
Поширень: 0