Українська команда, яка створила проект Mars Hopper, стала переможцем Space Apps Challenge в номінації «глядацькі симпатії», повідомляє офіційний сайт конкурсу.

Команда дізналася про свою перемогу 23 травня - за три дні до офіційного оголошення результатів, але в офіційному листі представники NASA попросили тримати все в секреті.

«Я сподіваюся, ми зацікавили NASA своїм проектом. Якщо це так, то хотілося б, щоб Україна до нього долучилася. Коли ми розробляли проект, то розраховували на це: майже всі технології для його реалізації є в Україні. Було б чудово, якби наша країна зайняла гідне місце серед "космічних" країн », - поділився з AIN.UA інженер проекту Олександр Буткалюк.

Зараз команда планує зробити два прототипи свого винаходу - для наземних і стратосферних випробувань. Розробники озвучили наміри агентству і чекають реакції.

Крім того, вони готуються до поїздки на мис Канаверал на запуск ракети, який відбудеться 8 вересня. Правда, команда поки не знає, чи зможе поїхати туди всім складом: переліт, харчування та проживання вони повинні фінансувати за свій рахунок, NASA організовує лише саму програму візиту.

Українська команда, у складі якої двоє вінничан, перемогли на Всесвітньому конкурсі NASA

Про перемогу української команди складно було судити: до останнього на сайті конкурсу вони займали лише третє місце і з великим відривом. Однак NASA перевіряло своїми методами аналіз голосів на чистоту, і в української команди виявилися найвищі показники.

«Якщо ви зайдете на сайт проекту і перейдете по посиланню на нашу презентацію на YouTube, ви побачите, що кількість переглядів - більше 44 000. Кількість була найбільшою серед всіх проектів з самого початку. У наших конкурентів кількість переглядів було 5000 - 6000 і буквально в останній день зросла до 15 000. А ще NASA в листі написало, що вони аналізували трафік по Facebook - і він у нас був найвищим », - розповів Олександр Буткалюк.

Українська команда, у складі якої двоє вінничан, перемогли на Всесвітньому конкурсі NASA

Нагадаємо, в команду Mars Hopper входять Олександр Буткалюк, В'ячеслав Осауленко, Андрій Музиченко, Ілля Рубинский, Павло Правдюк, Микола Денисенко і Софія Буткалюк. Проект пропонує альтернативну технологію переміщення по поверхні Марса. Хлопці розробили аналог джетпака і модель ракетоплана, який використовує в якості палива вуглекислий газ.

Перш ніж перемогти у всесвітньому конкурсі, проект пройшов відбір в локальному українському Хакатона, перемігши відразу в двох номінаціях. Потім був відібраний серед 128 команд з різних країн і вийшов до п'ятірки фіналістів, де за нього вже голосували користувачі з усього світу.

До фіналу конкурсу дійшов ще один український проект: створений на локальному Хакатони в Кіровограді Asterion-CYA. Експерти NASA відібрали проект в п'ятірку фіналістів з усього світу. Суть проекту Asterion-CYA - в особливому методі обчислення небезпечних для Землі астероїдів за допомогою машинного навчання.

Українська команда, у складі якої двоє вінничан, перемогли на Всесвітньому конкурсі NASA

Із перемогою української команди, в якій є двоє вінничан - випускник школи-гімназії №23  м. Вінниці, аспірант Київської політехніки В'ячеслав Осауленко, та випускник ВНТУ, автор  ідеї Mars Hopper Олександр Буткалюк, - привітав міський голова Сергій Моргунов на своїй сторінці у Фейсбук:

"Наша команда вийшла з ідеєю польотів над Марсом – це спеціальний апарат, який злітає з допомогою реактивних двигунів, а при посадці – одночасно збирає з поверхні червоної планети сухий лід, який слугує паливом для двигуна.

Українці перемогли в номінації «глядацькі симпатії» із значним відривом від інших команд. Вітаємо!!! Дякую усім, хто голосував за наших молодих науковців!" - написав мер Вінниці Сергій Моргунов.



Переглядів: 4426
Поширень: 0