"Наше завдання – забезпечити їх якісними дровами", - на цьому сьогодні наголосив перший заступник голови облдержадміністрації, оглядаючи техніку для обробки деревини та паливний склад на базі обласного Фонду сприяння інвестиціям та будівництву.

«Рішення створити резервний паливний склад на базі комунальної організації «Обласний Фонд сприяння інвестиціям та будівництву» було прийняте ще три роки тому, у зв’язку із російською агресією на Сході України. І саме перше підприємство, яке почало впроваджувати альтернативні котли був комунальний заклад Вінницяоблтеплокомуненерго. Сьогодні у 38 комунальних закладах Вінниччини,- це і великі лікарні, і санаторії, - вже впроваджені котли на альтернативних видах палива. Дрова для котлів мають бути сухими, це зменшує зольність у самих котлах, вони тоді краще працюють, мають більший період експлуатації. Окрім того, дрова треба постачати вже у потрібному вигляді - колотими або подрібненими на щепу. На цьому складі створені умови сушки, зберігання і подрібнення дров для комунальних закладів області, особливо тих районів , які не газифіковані – Ямпільський, Піщанський та інші».

На Вінниччині у 38 комунальних закладах функціонують котли на альтернативних видах палива

Андрій Гижко зазначив, що саме Вінницькі виробники запропонували дуже гарні умови та оригінальну техніку для подрібнення дров: «Рік назад Вінницяоблагроліс придбав устаткування за рахунок коштів обласного бюджету. Щепоріз зараз стоїть на території Вінницького зоопарку. Це дозволяє вирішити ще одну проблему лісників: ділову деревину використовують для подальшого виробництва, а дрібне гілля, яке раніше йшло у відходи, щепоріз переробляє на щепу, яка сьогодні спалюється у найбільших котельнях Вінниці».

На Вінниччині у 38 комунальних закладах функціонують котли на альтернативних видах палива

За словами Андрія Гижка, вже найближчим часом для області буде закуплено дробильну установку, яка зможе подрібнювати гілки від 8-12 см товщиною. Тендери вже проведені. «Усі відходи, які просто згнивають сьогодні у лісі, ми зможемо використовувати для подальшого спалення. Велика дробильна установка коштує 21 млн. грн. З обласного екологічного фонду виділено 2,1млн.грн. і майже 20 млн. грн. додає у співфінансуванні державний екологічний фонд. Протягом місяця ми очікуємо поставку цього обладнання»,- зазначив посадовець.



Переглядів: 2457
Поширень: 0