Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку - на сьогодні це найкращий механізм по утриманню та обслуговуванню власного будинку. Мешканці самі приймають рішення та є повноправними господарями своєї спільної власності. За умови створення ОСББ отримують ряд переваг, серед яких і можливість обирати надавачів послуг.

На початок лютого цього року у Вінниці зареєстрована 479 ОСББ, до складу яких входить 511 багатоквартирних будинків. Це 24,8% від загального багатоквартирного житлового фонду міста. А до 10 червня усі будинки мають визначитися із формою правління, або ж створити об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. Це відбувається в рамках реформи житлово-комунального господарства.

«Коли створюється об’єднання співвласників багатоквартирного будинку мешканці отримують безліч переваг. Основними з них є можливість обирати надавачів послуг, контролювати використання коштів, що сплачуються на утримання будинку та прибудинкової території, та якість виконаних робіт. Є можливість самостійного формування кошторису та тарифу на утримання будинку. Також можна отримати безкоштовно капітальний ремонт одного конструктивного елементу будинку за рахунок коштів міського бюджету та є можливість приватизувати прибудинкову територію. Цим скористалися вже 141 ОСББ. Крім того, всі співвласники ОСББ міста Вінниця і надалі використовують своє право на отримання пільг та субсидій», - розповів начальник відділу по розвитку об'єднань співвласників багатоквартирних будинків міської ради Ігор Іванов.

Однією із важливих переваг ОСББ є те, що співвласники самі, на загальних зборах, вирішують питання щодо проведення ремонтних робіт в будинку та благоустрою прибудинкової території. Ще одним позитивом є можливість участі у державних та місцевих програмах енергозбереження та отримання відшкодування вартості матеріалів, обладнання, чи послуг, що придбані за кредитні кошти.

У Вінниці 141 ОСББ приватизували прибудинкову територію

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку мають можливість комерційного використання спільної власності, дохід від якого йтиме виключно на потреби ОСББ. Зокрема, вони можуть здавати в оренду нежитлові приміщення, а отримані кошти направляти на утримання будинку. Варто зазначити, що ОСББ – не прибуткова організація.

За безкоштовною консультацією щодо створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку можна звернутися до «Ресурсного центру підтримки ОСББ» за адресою: вул. Келецька, 65; тел. 51-33-51.



Переглядів: 3543
Поширень: 0