У вінницьких школах вперше в Україні встановлять спеціалізоване обладнання для очищення води

У Вінниці запроваджують інноваційний проект «Якісна вода – здорові діти – здорова нація». Протягом 2018-2019 років в усіх міських школах та дитячих садочках запровадять інноваційну систему комплексної фільтрації та мінералізації води. Система передбачає 9-ступеневу очистку питної води, яка дозволить забезпечити дітей якісною мінералізованою водою. Про це повідомив міський голова Сергій Моргунов під час виїзної наради 21 червня. 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, більшість хвороб людини виникає саме від споживання неякісної води. Особливе значення якість води має для дитячого організму. У 98% українських шкіл та садочків сьогодні використовують хлоровану воду. Це є найдешевший спосіб знезараження. Але в результаті кип’ятіння хлорована вода втрачає чимало корисних речовин. Водночас споживання води, яка підходить за своїм хімічним та бактеріологічним складом для дитячого організму, зменшує ризик низки хвороб: ацетону, вірусних інфекцій, захворювань суглобів тощо.

В рамках проекту «Бюджет громадських ініціатив»  у 2017 році у двох садочках № 14 та № 10, що у мікрорайоні Тяжилів, встановили установки з 7-ступеневою системою очищення води. Новація гарно себе показала, і керівництвом міста було прийнято рішення реалізувати цей проект в усіх школах та дитячих садках Вінниці. Він буде запроваджений у 2 етапи – в цьому році у школах, в наступному – дошкільних навчальних закладах. Але уже не із 7-ступеневою очисткою, а 9-рівневою.  

«На Тяжилові за ініціативи депутата Володимира Онофрійчука було встановлено системи очистки води у двох садочках. За цей час вони показали позитивний ефект щодо якості питної води у цих закладах. Батьки, діти і викладацький склад задоволені. Тому ми прийняли рішення, що враховуючи ту ситуацію з якістю води, яка в принципі існує в Україні в цілому, зокрема і у Вінниці, - цю проблему потрібно вирішувати комплексно. На минулому тижні ми побачили, як працює придбаний містом земснаряд на річці Південний Буг (і готується відповідна програма та виготовлення проектно-кошторисної документації очищення ріки по всій екваторії у межах міста Вінниці). Тоді ж було прийнято рішення, що в усіх 35 школах міста і 53 дитячих садочках буде встановлено системи 9-ступеневої очистки води. На школи в цьому році буде передбачено 2 млн 300 тис грн для фінансування цього проекту. І ми будемо виносити відповідну пропозицію на сесію міської ради 27 червня. А на наступний рік будемо працювати над реалізацією проекту по дитячих садочках. Думаю, що ні в кого немає сумніву, що це дасть позитивний ефект щодо якості води і здоров’я дітей»,  - зазначив міський голова Сергій Моргунов

Комплексна очистка води, яку планується запровадити, передбачає систему зворотного осмосу – це технологія очищення води, яка використовує напівпроникні мембрани. Основна ціль полягає у продавлюванні води під високим тиском через напівпроникну мембрану з метою усунути з води розчинені речовини, органіку, колоїдні частки і бактерії. Вода проходитиме 9 ступенів очистки з ультрафіолетовою лампою та мінералізатором. 




Переглядів: 2059
Поширень: 0

Останні новини