Сьогодні до діалогу відносно формування стратегічного пріоритету «Економічний розвиток, спрямований на високий та якісний рівень зайнятості» були запрошені підприємці, керівники територіальних центрів зайнятості, директори підприємств та представники ВУЗів. Обговорення проходило у форматі «круглого столу» в приміщенні мерії.

Тиждень тому міський голова Володимир Гройсман презентував представникам громади та медіа проект Стратегії розвитку «Вінниця – 2020» і запросив до діалогу всіх небайдужих вінничан. Проект стратегії доступний для ознайомлення на сайті міської ради. А на поштову скриньку [email protected] можна надсилати власні коментарі та пропозиції.

В рамках обговорення проекту Стратегії розпочинається і проведення «круглих столів» по пріоритетам. Цим документом визначено п’ять пріоритетів, які повинні забезпечити збалансований розвиток міста, яке і далі має намір йти шляхом формування комфортного та інноваційного європейського міста. Основним пріоритетом визначається формування сильної громади, розвиток місцевої демократії і вдосконалення роботи органів місцевого самоврядування як інструмента реалізації громади свого права на участь в управлінні містом. Три наступні пріоритети стосуються основних сторін життєдіяльності міста – економіки, інфраструктури і соціальної сфери. І останній п’ятий пріоритет – збалансований просторовий розвиток.

27 червня відбулося засідання першого круглого столу по обговоренню стратегічного пріоритету «Економічний розвиток, спрямований на високий та якісний рівень зайнятості». В ньому взяли представники вінницького бізнесу, ВИШів, які готують майбутні кадри, керівників центрів зайнятості. «Міська рада дуже зацікавлена в тому, щоб в обговоренні Стратегії були задіяні активні люди, які представляють громадські організації, колективи підприємств, установ і організацій», - каже заступник міського голови Валерій Коровій.

Елементи нового стратегічного планування почали напрацьовуватися у Вінниці ще з 2007 року. «На відміну від радянського директивного стратегічного планування, яке, на превеликий жаль, на сьогодні ще домінує в формуванні стратегічного планування у ряді регіонів та міст України, це був новий інструментарій, - розповідає Валерій Коровій. - Планування стратегії повинно йти від самої територіальної громади, а не «згори». При цьому безпосередньо враховувати як внутрішні резерви, стимули та переваги, так і ті проблеми, які в нас є, і ризики, які стоять на шляху розвитку міста 2020 року»

Основною метою пріоритету «Економічний розвиток, спрямований на високий та якісний рівень зайнятості» є створення нової економічної платформи для подальшого розвитку міста, що вимагає активізації економічної діяльності суб’єктів господарювання. Головним завданням при цьому є подолання проблем недостатньої кількості сучасних робочих місць з високим рівнем оплати праці. При реалізації цього пріоритету планується забезпечити сприятливий бізнес-клімат для розвитку сталого бізнесу, інфраструктури для малого і середнього бізнесу, залучення приватних інвестицій та забезпечення роботою кваліфікованої та освіченої робочої сили.

«Я ознайомився з документом і маю всі підстави говорити про те, що цілі, які визначені у пріоритеті, забезпечують умови, щоб підприємець у місті зміг зареєструватися та згодом працювати спокійно, був убезпечений від посягань як на його бізнес, так і на власність, - каже співголова Ради підприємців при міському голові, директор юридичної компанії Леонід Марцинковський. - Тобто, це не простий декларативний документ, а той документ, який передбачає засади та принципи, які згодом шляхом реалізації дадуть необхідний результат. І я хочу висловити свою думку, не залежно від позиції держави, тих законів, які діють на території України – місцевий рівень все ж таки має дуже велике значення. Тому, що суб’єктивна думка чиновника, перевіряючого, або керівника все ж таки має своє відображення на підприємця, який дуже до цього чутливий. І для того, щоб мати високий рівень зайнятості, необхідно дійсно створити всі умови для того, щоб підприємці мали сталий і високий розвиток, а не думали, хто постукає у двері. Мали спокій і відповідні гарантії. Все це у стратегічному пріоритеті відображено і думаю, він заслуговує на позитивний результат». Його підтримав завідувач кафедри фінансового контролю і аналізу ВТЕІ КНТЕУ Олександр Денисюк: «Вінницька міська рада дійсно багато робить в напрямку розвитку малого та середнього бізнесу і є значні результати. Але є і багато проблем, однак більшість з них необхідно вирішувати на державному рівні. Але я хочу сказати, що багато що залежить від місцевої влади і порівнюючи Вінницю, з іншими містами України з такою ж кількістю населенням, то наше місто значно випереджає у розвитку».

В подальшому круглі столи по обговоренню з громадськістю міста проекту Стратегії відбудуться у усім його пріоритетам. Після широкого обговорення та внесення коректив Стратегічною радою – проект у серпні буде винесено на розгляд депутатів міської ради.



Переглядів: 5196
Поширень: 0