Про це сказав Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман, перебуваючи з робочим візитом в Житомирі.

Підприємствам має бути вигідно переходити на альтернативні види палива, - Володимир Гройсман

Урядовець наголосив, що сьогодні обговорюється питання введення компенсацій для підприємств теплоенергетики, які вироблятимуть тепло, використовуючи альтернативні види палива.

«Це буде вигідно. І кошти, які використовуватимуться на оплату біоенергоресурсів, залишатимуться в Україні. Це ще одна точка зростання нашої економіки і зміцнення нашої енергетичної незалежності», – підкреслив Володимир Гройсман.

Він додав, що сьогодні ведеться робота усіх зацікавлених міністерств та народних депутатів – членів міжфракційного об’єднання «За енергетичну незалежність України» над можливістю впровадження таких змін.

На його думку, необхідно забезпечити на законодавчому рівні мотиваційний інструмент для підприємств, які використовують альтернативне паливо. «Скільки б споживач не економив сьогодні, наприклад, лікарня, відповідно до законодавства ця економія не залишиться йому для того, щоб він міг встановлювати нові котли і працювати над оптимізацією споживання. Цю ситуацію необхідно змінити: перевів котельню на біопаливо, зекономив кошти – ці кошти мають залишитися на підприємстві з можливістю спрямувати їх тільки на поновне енергозбереження», – зазначив Віце-прем`єр.

Підприємствам має бути вигідно переходити на альтернативні види палива, - Володимир Гройсман

Перебуваючи в Житомирі, Володимир Гройсман відвідав одну з місцевих котелень, яку в минулому році переоснастили з природного газу на спалювання органічних відходів деревини у водогрійному котлі. Реконструкція котельні дозволила зменшити споживання природного газу до 0,7 млн. метрів кубічних щорічно. Економічний ефект – заощадження більше 500 тис. грн. бюджетних коштів.

Володимир Гройсман зазначив, що подібний досвід Житомира і інших міст необхідно поширювати в Україні, щоб якомога швидше і значно зменшити споживання природного газ.

Як повідомлялося раніше, за інформацією обласних та Київської міської державних адміністрацій у 2014 році в населених пунктах України планується підготувати до роботи в зимовий період 2014-2015 років 22,9 тис. котелень, реконструювати понад 500 котелень, замінити та капітально відремонтувати майже 1000 котлів.



Переглядів: 4038
Поширень: 0