Під такою темою 31 січня 2012 року в приміщенні Барської районної державної адміністрації відбулася прес-конференція голови райдержадміністрації Радіонова М.В.Метою прес-конференції було проаналізувати стан використання природного газу в районі, визначити шляхи скорочення його споживання та намітити план дій щодо переходу деяких підприємств, установ, закладів (відповідно до норм техніки безпеки) на альтернативні джерела палива.

Під час свого виступу перед журналістами Микола Радіонов зазначив, що Президент України Віктор Янукович заявив на 8-й Українській ланч-конференції в Давосі про те, що Україна реалізовує програму з енергоефективності, енергозбереження та диверсифікації постачання енергоносіїв.

Щодо використання природного газу на території Барського району, то тут він наголосив, що в районі поступово реалізується ініціатива Президента України про зменшення споживання газу та перехід на альтернативні джерела палива.

Енергоємність Барського району зумовлена необхідністю використання природного газу 1 закладу культури (Барська дитяча музична школа), 9 медичними закладами (ЦРЛ, Ялтушківська, Балківська, Терешківська, сел. Бар, Іванівська амбулаторії, ФАПи сіл Міжлісся, Мирне, Окладне). З 9 підприємств району 4 використовують газ для опалення (ПАТ «Концерн Хлібпром «ВП «Бархліб», ТОВ «Барський птахокомбінат», ТОВ «Пфаннер - Бар», ВАТ «Бармашзавод»).

Скоротити споживання газу можна – і це потрібно робити. З цією метою освітні, культурні, медичні заклади району при можливості будуть переведені на альтернативне опалення.

Прикладом ефективного використання природного палива є Копайгородська ЗОШ, де замінено котли на вугільні, та Копайгородська районна лікарня, де вже 3 роки поспіль працює установка Сухова. Ще один котел – на дровах – функціонує в сільському клубі с. Гулі – 80 кв. м. він обігріває до температури 18–20 С. В цих закладах завжди тепло, затишно та економно.

Це говорить про те, що ми дбаємо не лише про перехід на альтернативні види палива, а й про екологічну безпеку нашого району, області і навіть країни, адже шкідливі викиди у вигляді атмосферних опадів чи вітрів можуть розповсюдитися будь-куди.

Також слід відмітити, той факт, що на сьогодні на твердому паливі працює 6 лікарських амбулаторій та 35 ФАПів, на електричному опаленні – 1 лікарська амбулаторія і 5 ФАПів. Твердопаливні конвектори працюють в закладах культури сіл Гайове, Гулі, у 2011 році закуплено 2 таких котли для опалення Антонівських клубу й бібліотеки та 4 електричні котли для клубу с. Окладне. Автономно опалюється електричним котлом Барська районна бібліотека. 20 клубних і 12 бібліотечних сільських закладів мають пічне опалення.

З 9 підприємств району використовують тверде паливо та мазут для опалення 2 – ТОВ «Барська швейна фабрика» та ТОВ «Консервний завод «Поповецький».

Для збереження тепла в приміщеннях ведеться активна робота по заміні вікон. Так, з 9 підприємств району в 4 вікна вже замінюються (ПАТ «Концерн Хлібпром «ВП «Бархліб» – 15шт, ТОВ «Барський птахокомбінат» – 22 шт., ТОВ «Пфаннер - Бар» – в адмінбудинку, ВАТ «Бармашзавод» – в адмінбудинку, цехах).

В 2011 році закінчено заміну металопластикових вікон в районному центрі дозвілля (всього 37 в кімнатах та 4 великих у залі).

Замінено 37 шт. в приміщенні дитячої музичної школи (залишилось замінити 6 вікон в актовій залі і 1 в коридорі).

Замінено вікна в закладах культури сіл: Антонівка, Гайове, Мигалівці, Іванівні, Терешки, Мальчівці, Окладне, Комарівці, Матейків, Мирне загальної кількості 80 шт. Всього по закладах культури району замінено 182 вікна.

В медичних закладах району встановлено 186 вікон, в тому числі 142 – в ЦРЛ, 32 – в лікарських амбулаторіях, 12 – у ФАПах.

В плані на 2012 рік виділено 56 тис. грн. на утеплення закладів та установ району.

Також Микола Васильович Радіонов наголосив, що керівництво району працює не лише над скороченням використання природного газу на території району та перспективами переходу на альтернативні джерела палива, а й наполегливо працює над реалізацією усіх ініціатив Президента України: розподіл у Держбюджеті-2012 коштів на розвиток регіонів, активний діалог влади з громадськістю під час впровадження реформ, головний документ влади на 2012 рік – план дій із впровадження реформ, передача ширших повноважень в регіони.



Переглядів: 4841
Поширень: 0