Впродовж 2011 року теруправлінням була проведена значна робота в частині реалізації повноважень щодо комплексного управління у сфері промислової безпеки та охорони праці, здійсненню контролю за виконанням функцій державного управління охороною праці місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування на регіональному та галузевому рівнях, опрацюванню системи управління охороною праці та її впровадження на піднаглядних підприємствах.

Наразі підготовлено 4 окремих доручення голови та першого заступника голови ОДА, в яких сформульовані практично всі проблемні питання промислової безпеки області.

Зокрема, доручення що стосуються стану промислової безпеки та охорони праці при використанні скрапленого газу для побутових потреб мешканців багатоповерхових житлових будинків, безпечного використання газу у побуті, безпечного виконання робіт по збиранню сільськогосподарської продукції, а також щодо передачі котлів та котельного обладнання, що знаходиться в експлуатації на підприємствах бюджетної сфери, спеціалізованим організаціям, які мають відповідні дозвільні документи на право виконання вказаних робіт та доручення щодо забезпечення безпечної експлуатації котлів з тиском пари не більше 0,07 МПа, водогрійних котлів і водопідігрівачів з температурою води не вище 115 град. С, що експлуатуються в закладах освіти області. Та розпорядження щодо проведення реконструкції котелень закладів освіти з винесенням котлів з підвальних приміщень.

28 вересня 2011 року між управлінням Держгірпромнагляду і управлінням Держтехногенбезпеки у Вінницькій області була укладена угода про взаємодію у здійсненні державного нагляду за додержанням законодавства про охорону праці, пожежної і техногенної безпеки на 2011 – 2015 роки.

Завдяки проведеній з Вінницькою міською радою роботі була ліквідована небезпека використання балонів з медичним киснем в приміщеннях лікарень міста.

Для унеможливлення випадків травмування відвідувачів атракціонної техніки на вимогу листа управління та доручення голови облдержадміністрації в районах області та містах обласного значення були створені робочі групи по проведенню перевірок стаціонарної та пересувної атракціонної техніки.

Так, в квітні та жовтні 2011 року результати всебічних перевірок стану охорони праці та промислової безпеки на підприємствах, організаціях та установах Гайсинського, Літинського районів були заслухані на спільних засіданнях обласної координаційної ради з питань безпечної життєдіяльності населення та ради управління Держгірпромнагляду по Вінницькій області.

На спільних засіданнях обласної координаційної ради з питань безпечної життєдіяльності населення та ради управління Держгірпромнагляду по Вінницькій області у 2011 році були заслухані результати розслідувань групових нещасних випадків із смертельними наслідками, які сталися ВП «Жданівський цукровий завод» ТОВ «Хмільницьке», ДП «Крижопільводоканал» КП «Вінницяоблводоканал», також на цих засіданнях було розглянуто стан дотримання вимог охорони праці та промислової безпеки на підприємствах цукрової галузі та водопровідно-каналізаційного господарства.

Прийняті рішення направлені для врахування в роботі всім головам районних державних адміністрацій, головам міст обласного підпорядкування та керівникам підприємств цукрової галузі та водопровідно - каналізаційного господарства», а також висвітлені в засобах масової інформації і сайті управління.

Відпрацьовано і впроваджено механізм контролю за виконанням всіх комплексних заходів. Цим механізмом є координаційні ради з питань безпечної життєдіяльності населення, як вагомі складові впровадження державної політики в районах. Завдяки активній роботі обласних та районних координаційних рад з питань безпечної життєдіяльності населення координується діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання щодо забезпечення належних умов праці, зниження рівня виробничого травматизму. Координаційні ради є чи не єдиний на сьогодні орган державної влади, який здатний всебічно впливати на стан безпеки гігієни праці та виробничого середовища.

У районах області ведеться постійний контроль щодо роботи з охорони праці: перевіряється стан справ на кожному підприємстві з підвищеною небезпекою, робочі місця зі шкідливими умовами праці, проводиться атестація робочих місць, здійснюється всеобуч з вимог охорони праці і промислової безпеки.

Важливим кроком в сфері працеохоронної діяльності було прийняття депутатами Вінницької обласної ради 14 лютого на 10 сесії шостого скликання обласної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2012-2016 роки, яка сформована за Концепцією Загальнодержавної цільової програми.

Слід зазначити, що формування заходів програми здійснювалось з урахуванням ризиків промислової безпеки в окремих галузях, які характерні для всього регіону. У програмі передбачено і блок питань направлений на профілактику і запобіганню травматизму під час виробничої діяльності: проведення навчання посадових осіб, проведення конкурсів, просвітницька робота через засоби масової інформації.

Всі ці заходи спрямовано на збереження та оздоровлення трудового потенціалу Вінниччини, підвищення працездатності та функціональних можливостей працівників, на поліпшення економічного стану в області, зниження ризику виробничого травматизму, професійних захворювань та аварій на виробництві, що сприятиме зменшенню видатків з державного бюджету на їх ліквідацію та відшкодування шкоди потерпілим на виробництві.

Виконання всіх заходів та завдань передбачених у Програмі можливе при належному фінансуванні, яке здійснюватиметься у передбачуваному законодавством порядку за рахунок коштів підприємств, установ та організацій, обласного та місцевих бюджетів, коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, а також інших джерел, не заборонених законодавством.

Програму було прийнято після затвердження бюджету області на 2012 рік, тому залишається сподіватись, що передбачені окремі заходи, які потребують фінансування, вдасться втілити в життя, якщо буде перевиконання бюджету.

З метою підвищення рівня промислової безпеки та запобігання нещасним випадкам на виробництві працівниками теруправлінням у І кварталі 2012 року проведено 379 перевірок виробничих об’єктів суб’єктів господарювання, заборонена експлуатація 386 об’єктів та робіт. До адміністративної відповідальності притягнуто 294 працівники, у тому числі 82 керівників підприємств. На 2 посадових осіб направлені матеріали про порушення законодавства про охорону праці органам прокуратури.

В І кварталі 2012 року теруправлінням поглиблено заходи по управлінню охороною праці з метою планової роботи щодо вдосконалення системи управління охороною праці на регіональному рівні, які є головним важелем у вирішенні проблем створення здорових і безпечних умов праці в області.
На вшанування загиблих на виробництвах вінничанам у Вінницькому міському парку відпочинку «Дружба» працівниками управління та фонду від нещасних випадків на виробництві було висаджено «Алею пам’яті».



Переглядів: 3568
Поширень: 0