У цьому році департамент комунального господарств та благоустрою міської ради роВисадку дерев за новими правилами працівники КП «Вінницязеленбуд» розпочали з Київськоїзробив новий документ, в якому чітко прописані стандарти висадки зелених насаджень на території міста. Його було затверджено в середині серпня, і чергова висадка дерев, яка зазвичай здійснюється ранньою весною та пізньою осінню, здійснюється відповідно до нових правил.

Першою вулицею, на якій опробовується нова система, стала вулиця Київська. Сьогодні там було висаджено першу партію молодих лип. «Нам привезли саджанці з Чернівецької і Львівської областей, - розповідає директор КП «Вінницязеленбуд Ігор Любовський. – Зараз ми ведемо переговори з нашими лісництвами. Але, на жаль, сьогодні у наших лісництвах немає посадкового матеріалу, який би відповідав нормам і стандартам, які прийняті міською владою. В Україні зараз взагалі досить велика проблема з посадковим матеріалом. Але нам вдалось знайти такі саджанці, як потрібно».

«Ми обрали для цієї ділянки липи. Вони відносяться до тих дерев, які добре приживаються і дерева пристосовуються в міському середовищі, – розповідає агроном за освітою, заступник директора КП «Вінницязеленбуд» Микола Залецький. – Під час висадки древ відбувається формувальна обрізка крони, знімається приблизно третя її частина. Так ми ще й сприяємо кращому приживанню дерева, тому що коренева система, яка ще не прижилась, має менше навантаження. Зменшується крона – збільшується відсоток приживання».

На ділянці, де сьогодні велись роботи, достатньо місця для розміщення нових саджанців. Там ще ростуть тополі, але вони вже починають гинути. Нові дерева в подальшому їх замінять. «Відповідно до правил утримання зелених насаджень на вулицях міста, вікова межа тополь складає 45 років. Цим тополям набагато більше, і ми не знаємо, які вони будуть в подальшому, адже вони вже сьогодні мають сухі верхівки. Тому нові дерева ми садимо на перспективу», - розповідає головний спеціаліст департаменту комунального господарства та благоустрою Ольга Рибалкіна.

У цьому році молоді липи будуть висаджуватись ще на вулиці Пирогова. Весною роботи продовжаться на магістралях міста. Нові дерева поступово будуть замінювати ті, які вже перейшли вікову межу та ті, які поступово гинуть. На сьогоднішній день у місті проблемою є те, що дерева ростуть дуже близько до узбіччя тротуару і страждають від загазованості та наслідків прибирання вулиць, особливо взимку, а влітку – від високої температури нагрітого сонцем асфальту. Тому нові саджанці будуть розміщуватись подалі від дороги. Ще однією проблемою міста є те, що деякі дерева ростуть на інженерних мережах або під повітряними лініями електропередач і їх гілля переплітається з дротами. Тому сьогодні КП «Вінницязеленбуд» слідкує, щоб в подальшому таких проблем не виникало, і для саджанців підбираються найоптимальніші місця.


Переглядів: 3551
Поширень: 0