Вінниця продовжує системну роботу, спрямовану на те, щоб зробити місто більш енергоефективним. Цей процес супроводжується як конкретними заходами з енергозбереження, так і якісно іншою системою планування. В цьому році у Вінниці вперше було проведено аналіз споживання енергоресурсів бюджетними установами. Це ще один крок до якісного енергомененджменту, який допоміг побачити вразливі місця бюджетних установ і, відповідно, планувати заходи для їх ліквідації.

Енергозбереження для Вінниці впродовж останніх років є одним з пріоритетних напрямків розвитку. І щороку крок за кроком місто реалізує ряд заходів з енергоефективності. Така робота проводиться і в різних закладах бюджетної сфери. Наприклад, за останні три роки в бібліотеках, школах мистецтв та інших установах галузі культури замінювались вікна, ремонтувались дахи, утеплювались фасади, здійснювалась модернізація системи опалення, замінювались лампи на енергоощадні. В результаті у 2014 році заклади культури спожили на 30% менше газу, ніж у 2013-му

А в закладах освіти минулого року встановлено більше тисячі металопластикових вікон, лише в школі №25 під грантові кошти їх вдалось замінити майже 400 штук. Поступово переходять освітні заклади і на використання енергозберігаючих лампочок, лише в 2014-му їх встановили 750. Також минулого року відремонтовано півтора кілометри тепломереж та 5200 м² покрівель. Що теж сприяло суттєвій економії енергоресурсів в закладах освіти.

Разом з тим місто орієнтується на європейський досвід комплексного підходу до питання енергоефективності. Тому для підвищення якості планування робіт в цьому році було проведено аналіз рівня споживання енергетичних ресурсів бюджетними установами, який здійснювався відділом енергоменеджменту департаменту енергетики, транспорту та зв’язку міської ради вперше. Основною метою його проведення є виявлення слабких місць будівель, які утримуються коштом міського бюджету, та подальша робота по впровадженню в них заходів з енергозбереження.

Бюджетна сфера міста Вінниці включає в себе ряд установ та організацій, які обслуговують соціально-культурні потреби міста. До неї відносяться заклади освіти, охорони здоров\'я, культури та спорту, а також адміністративні будівлі міської ради. Загалом бюджетна сфера налічує 240 будівель. Для аналізу споживання енергетичних ресурсів було обрано 122 установи.

Аналіз проведено по трьох основних енергетичних ресурсах: теплова енергія, електроенергія та холодна вода за період з 2010 по 2013 рік. Аналізувались показники дошкільних навчальних закладів; загальноосвітніх шкіл; інших навчальних закладів галузі освіти; закладів охорони здоров\'я; закладів культури; закладів фізичної культури і спорту та адміністративних будівель міської ради.

За результатами проведеного аналізу сформовано рекомендації щодо впровадження заходів, направлених на покращення енергоефективності бюджетних установ, споживання енергетичних ресурсів яких перевищує встановлену лінію допустимого значення.​

«Результати аналізу дали можливість об\'єктивно підійти до вибору установ для проведення енергетичних аудитів та впровадження в них енергоефективних заходів. Таким чином для проведення аудитів було відібрано: ДНЗ №23 та №31, СЗШ №10 та №18. Їх вже проводять спеціалісти КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго». За результатами буде визначено заходи щодо підвищення рівня енергоефективності та скорочення енергоспоживання цих установ», - розповіла начальник відділу енергоменеджменту департаменту енергетики, транспорту а зв’язку міської ради Вікторія Пономарьова.

Загальні обсяги споживання теплової енергії, електричної енергії та холодної води установами у 2010-2013 роках, загальна площа бюджетних установ міста ТУТ.



Переглядів: 3842
Поширень: 0