Людям на візках потрапити до будівлі облдержадміністрації та обласної ради непросто, а самостійно — взагалі, неможливо, - констатують громадські активісти. Зовні тут облаштовано непоганий пандус, але одразу ж за дверима громадської приймальні, куди, власне, і приходить найбільше відвідувачів, — з’являється те, що голова організації “Громадська студія” Анатолій Тобілко назвав “знущанням із людьми з інвалідністю” - на сходах лежить дошка із доволі слизькою поверхнею під кутом мало не 45 градусів.

Аби перевірити, чи легко людині з обмеженими можливостями потрапити до приймальні обласної влади, Анатолій Тобілко сам сів до інвалідного візка. Перша перешкода — вузькі двері, до того ж високі - відчинити іншу їх половину можна, тільки маючи драбину. Подолати ж внутрішній пандус активісту без сторонньої допомоги так і не вдалося. Результат — подряпана об одвірки рука і гнітючі враження.

Як під’їхати до депутата

- Наскільки я знаю, ще 2012-го року були звернення до тодішнього керівництва обласної ради про те, що цей пандус не відповідає нормам, і хтось з людей з інвалідністю так і не зміг потрапити на прийом. Тобто, це вже проблема не цього і навіть не минулого року, але вона чомусь досі не вирішується, - каже Анатолій Тобілко.

- Немає реальної доступності до цього будинку, - говорить голова громадської організації “Суспільна служба України” Ганна Чайковська, яка теж спробувала себе у ролі людини на візку. - Дуже прикро, що такий тривалий час ми маємо імітацію турботи про людей і бачимо такі для галочки зроблені пандуси. Я математик за спеціальністю, і мене одразу цікавлять цифри: скільки ж це “чудо” коштує?

Як під’їхати до депутата

Експеримент громадських активістів саме співпав із прийомом громадян головою обласної ради Сергієм Свитком. Відколи він на посаді, каже, звернень від людей на візках стосовно непристосованого пандуса не надходило. Втім з проблемою пообіцяв розібратись:

- Я дам доручення управлінню спільної комунальної власності і думаю, що протягом місяця, може двох тижнів, це питання буде вирішено.

Активісти ж, у свою чергу, запевнили, що через місяць знову навідаються до головної адмінбудівлі області, і сподіваються, що тоді вже зможуть подякувати посадовцям за належну реакцію на підняту проблему.



Переглядів: 3538
Поширень: 0