До нових протезів вже звикають перші п\'ятеро військових, які втратили кінцівки у неоголошеній війні на Донбасі. Один із них - жмеринчанин Владислав Кузнєцов. Кисть руки Владислав Кузнєцов втратив під Лисичанськом - рятував екіпаж БТРа

21-річний Владислав Кузнєцов у торішньому бою за Лисичанськ врятував весь екіпаж БТРа. У люк бронетранспортера бойовики закинули гранату. Дивом Владислав встиг викинути її. Але граната здетонувала, і хлопець втратив руку. 

- Відірвало руку. Контузило екіпаж. Мого бійця, який біля мене сидів, Артема, дуже конкретно осколками пошматувало, - пригадує ті події Владислав Кузнєцов, десантник 95-ї аеромобільної бригади.

Служити у війську - це була мрія хлопця. Після поранення і рятування екіпажу - позаду десятки важких операцій та довгі місяці реабілітації. Але найважче, каже Владислав, було підібрати зручний протез. Держава змогла оплатити японський. Хоч вартує понад тридцять тисяч гривень - але він не дуже зручний.

Шотландці почали розробляти спеціальні експериментальні протези для бійців АТО. Один із них - у Владислава Кузнєцова зі Жмеринки

- Він не призначений для того, щоб ним щось робити. Просто ходити, щоб була видимість, що рука є, - каже Владислав.

Придбати протез нового покоління хлопцеві допомогла діаспора українців у Канаді. Люди зібрали понад тридцять тисяч євро. Нову біонічну руку замовили у Шотландії.

- Я ворухнув там м\'язами від великого пальця - він розкрився. Я ворухнув м\'язами мізинця - він закрився, - пояснює хлопець.

До нового протезу Владислав поки звикає. Але уже може самостійно різати хліб і навіть - потискати руку. Більше того, хлопець сам зав\'язує шнурки. Тож новий протез подарував і нове життя Владиславу. Хлопець знову повернувся служити до армії. У 95-й аеромобільній бригаді буде навчати новачків. Однак своєї заповітної мрії - стати снайпером - не полишає.

P.S. Торік у серпні про героїчний вчинок Владислав Кузнєцова і про те, що родина шукає гроші на протез, повідомляли багато вінницьких і загальноукраїнських ЗМІ. Пообіцяв купити протез хлопцю і один з вінницьких бізнесменів, який дуже "активно" бореться з "комунальною мафією", а тепер уже збирає і актуальні антитарифні мітинги. Однак як бачимо, далі обіцянки справа не пішла. Але ж як голосно прозвучала тоді та заява.



Переглядів: 2904
Поширень: 0