6 червня о 14:00 на території Вінницького комунального підприємства «Міжнародний аеропорт Вінниця» в рамках командно-штабних навчань, які проходять з 5 по 8 липня на Вінниччині, було відпрацьовано взаємодію аварійно-рятувальних формувань під час евакуації пасажирів і членів екіпажу літака внаслідок аварійної посадки повітряного судна та гасіння умовної пожежі.

Комісії ДСНС України та керівництву області було продемонстровано практичні дії сил цивільного захисту ланки територіальної підсистеми, аварійно-рятувальних формувань «Аеропорту Вінниця» та військової частини повітряних сил збройних сил України щодо ліквідації надзвичайної ситуації.

За легендою навчання, пілот транспортного літака АН-24 бортовий №24 (Київ-Львів) під час польоту над Вінницею, виявив що у лівому двигуні сталася розгерметизація паливної системи двигуна, яка призвела до його загорання.

Вінницькі рятувальники гасили умовно палаючий літак в аеропорту "Вінниця"

На борту повітряного судна знаходилося 3 члени екіпажу та 28 пасажирів. Аварійні служби аеропорту, отримавши відповідний сигнал, згідно плану залучення допоміжних сил і засобів негайно викликали аварійно-рятувальні підрозділи військової частини А1231, медичні формування та аварійно-рятувальні служби Вінницької області.

Під час приземлення на злітно-посадкову смугу охоплений полум’ям двигун із частиною крила повітряного судна не витримали навантаження під час зіткнення зруйнувалися на смузі. На момент зупинки літака полум’я охопило ліву частину літака та частину крила, з якого почало витікати паливо. Через займання пального утворилася загроза розповсюдження пожежі на весь літак та паливні баки іншої частини крила.

Вінницькі рятувальники гасили умовно палаючий літак в аеропорту "Вінниця"

У навчаннях взяли участь сили та засоби комунального підприємства «Аеропорт Вінниця», пожежна рота військової частини повітряних сил Збройних Сил України (А1231) та підрозділи оперативно-рятувальної служби «101» міста Вінниці. Було організовано роботу штабу пожежогасіння, основною метою якого є координація дій залучених сил та засобів до ліквідації наслідків події.

Рятувальники, прибувши до місця аварії, почали ліквідацію пожежі всередині охопленого полум’ям літака та здійснили рятування людей з подальшою передачею їх працівникам медичної служби і психологам Головного управління.

Для надання допомоги особам, які постраждали в наслідок аварії задіяні автомобілі швидкої медичної допомоги аеропорту, військової частини та служби медицини катастроф Вінницької області. У безпечному місці було розгорнуто медичний сортувальний майданчик, на якому лікарі провели огляд постраждалих, їх сортування за тяжкістю нанесених травм та надали кваліфіковану медичну і психологічну допомогу. Встановлено, що на місці події загинуло троє та постраждало 10 пасажирів. Більшість пасажирів вдалося врятувати.

Вінницькі рятувальники гасили умовно палаючий літак в аеропорту "Вінниця"

Завдяки злагодженим діям всіх підрозділів, які залучались до ліквідації авіаційної події забезпечено своєчасне рятування постраждалих в наслідок падіння літака. Потерпілим надано необхідну допомогу, а також здійснено своєчасну ліквідацію пожежі. Силам цивільного захисту вдається запобігти ушкодженню інших повітряних суден. Загалом від ДСНС у навчаннях взяло участь 70 чоловік особового складу, було задіяно 18 одиниць техніки.

За словами керівника навчань директора Департаменту організації заходів цивільного захисту Михайла Маюрова, усі завдання, що ставилися перед аварійно-рятувальними підрозділами, було виконано у повному обсязі, а сили та засоби служби цивільного захисту області за результатами навчань отримали оцінку «добре».



Переглядів: 3117
Поширень: 0