21 лютого, до Дня відзначення рідної мови, громадська організацій «Вінницька європейська стратегія» оголосила про проведення низки заходів щодо популяризації української мови серед вінничан. Акції стосуватимуться як мешканців міста, так і бізнесу в цілому.

16 лютого стартував флеш-моб «Розмовляй українською, або мовчи цілий день». Флеш-моб розпочав Дмитро Мира, голова ГО «Вінницька європейська стратегія». «Ми пропонуємо кожному доєднатись до флеш-мобу у соціальних мережах, сфотографувавшись з аркушем, на якому буде написано «21 лютого – День рідної мови. Говори українською, або мовчи цілий день» варіації флеш-мобу можуть бути різними: це і розповісти вірш українською, зняти тематичне відео, заспівати пісню тощо. Все, що забажаєте донести до тих, хто вас читає у соціальних мережах. Головна умова -  фото з аркушем на якому є гасло говорити українською та #Я_Розмовляю_Українською.  Дякуючи цьому хештегу за результатами акції буде визначений переможець, який отримає хороший та корисний приз» - зазначив Дмитро.

Окрім того активісти пропонують створити своєрідну Мапу закладів, дружніх до української мови. «Ми беремо до уваги заклади харчування, розташовані у центрі міста. Перевірятимемо чи офіціанти спілкуються українською, чи є українське меню та яка музика лунає. І цю інформацію будемо зазначати в мапі. Ті ж заклади, які ще поки не повністю підтримують вживання української мови ми наносити на цю мапу не будемо. Таким чином прагнемо популяризації української мови серед бізнесу», - розповів Власюк Павло, керівник проектів ГО «Вінницька європейська стратегія».

Ще одним проблемним питанням, яке стосується вживання української мови є замовлення у місті служби таксі. То ж ми вирішили звернутись з листом до всіх найбільш популярних служб таксі (доречі знайти їх контакти надзвичайно складно :) з проханням не тільки на один день, а в постійному вжитку застосовувати українську мову. Це звернення буде колективне і ми сподіваємось заручитись підтримкою серед громадських організацій. «У Вінниці викликати таксі і так досить складно, а щоб з тобою спілкувались українською при цьому це вже завдання над складне», -  зазначає Ірина Баранович, керівник проектів ГО «Вінницька європейська стратегія», - «Навіть якщо ти розмовляєш українською тобі відповідають російською і це не справа конкретного оператора, це політика служби перевезень. Ми як громадськість міста маємо заявити, що хочемо отримувати послугу рідною мовою, або хоча б тією мовою, якою звертається клієнт. І сподіваємось, коли це звернення буде підписано хоча б 20 громадськими організаціями ми все ж звернемо увагу власників служб таксі, що ця проблема існує і її потрібно вирішувати».



Переглядів: 4458
Поширень: 0