«Державна служба зайнятості виступає активним партнером у формуванні системи збереження й розвитку трудових ресурсів держави, зокрема працевлаштування молоді є одним із першочергових завдань. Щорічно обласна служба зайнятості охоплює послугами біля 30 тис. молодих громадян  у віці до 35 років або близько 40%  від  загальної чисельності осіб, які отримують послуги у центрах зайнятості», - повідомляє в.о. директора Вінницького обласного центру зайнятості Світлана Аляб’єва.

Протягом січня-березня 2017 року мали статус безробітного та отримували послуги в центрах зайнятості області 12,3 тис. безробітних молодих громадян, з яких 1,7 тис. були працевлаштовані. Переважна більшість молодих людей, зокрема випускники вищих навчальних закладів відчувають на собі диспропорції попиту й пропозиції на ринку праці.

Із загальної кількості молодих громадян, які в І кварталі 2017 року скористалися послугами в центрах зайнятості області, 328 осіб (2,7%) - це молодь з вищою освітою, яка звернулась за пошуком першого робочого місця. Значна частина з них отримали кваліфікації економістів, бухгалтерів, вчителів, вихователів, юристів, інженерів (з комп'ютерних систем, механіків, будівельників), техніків-технологів тощо. В той же час вакансій за цими спеціальностями від роботодавців надходить недостатньо. Тому досить часто молодь з вищою освітою працевлаштовується на посади за робітничими професіями: операторів, касирів, продавців, експедиторів, апаратників тощо.

Протягом зазначеного періоду лише 104 особи, які вперше шукали роботу за сприяння служби зайнятості, мали професійно-технічну освіту. При чому ті, що здобули професії кухаря, столяра, водія, тракториста, швачки, електрогазозварника, слюсаря мають більше шансів бути працевлаштованими за здобутими професіями, ніж ті хто здобув професію, наприклад, оператора комп’ютерного набору, офісного службовця, обліковця.

Молоді, яка має спеціальну освіту і не може знайти роботу за отриманою професією чи спеціальністю, служба зайнятості може запропонувати пройти перепідготовку за робітничими професіями відповідно до потреб ринку праці за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Протягом січня-березня 2017 року професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації проходили понад 1025 молодих громадян у віці до 35 років, що становить 27,8% до загальної кількості безробітних, які проходили навчання.

Особливу увагу обласна служба зайнятості приділяє професійній орієнтації молоді, спрямованій на підвищення мотивації до праці, і в першу чергу на професії, які користуються попитом на ринку праці. 



Переглядів: 2072
Поширень: 0