Ірина Саранча, керівник проекту поділилася своїми думками про існуючу проблему: «Проблема слабкої активності людей з інвалідністю у виборчому процесі існує по всій Україні. Ця проблема існує з багатьох причин: невпевненість державних інституцій у важливості голосування для людей з інвалідністю саме на дільницях, виховання в сім’ях, де проживають люди з обмеженими фізичними можливостями, занижена самооцінка, неприлаштованість вулиць та місць громадського споживання до потреб людей з інвалідністю тощо».

В рамках проекту серед інших заходів було заплановано проведення юридичних тренінгів «Твій голос – твоє майбуття» для різних категорій людей з інвалідністю. 18 та 24 вересня відбулися тренінги для людей з проблемами зору та слуху відповідно.

На базі Вінницького УТОСу на тренінг зібралися люди, що попри майже вільне пересування містом мають проблеми із волевиявленням, оскільки бюлетенів зі шрифтом Брайля на дільницях зазвичай немає, а в кабінку для голосування можна заходити лише по одному. Отже, інформація про 29 статтю Конвенції ООН про права інвалідів, що її ратифікувала Україна в 2010 році, виявилася дуже корисною. Було іще багато проблемних питань та тем, які викликали активне обговорення. По закінченню тренінгу учасники висловлювалися, що переглянуть своє скептичне ставлення щодо участі у голосуванні.

Тренінг для молоді, що має проблеми зі слухом, проходив на базі Вінницького інституту «Україна». Учасники групи, а це представники студентської молоді, на початку тренінгу мали помітний скепсис щодо власної участі у голосуванні, висловлювались про те, що їхня участь не є важливою та ніяк не вплине на майбутнє країни. Бліцопитування на початку роботи показало, що практично усі збираються провести останні вихідні жовтня десь на природі, з друзями, в родичів за містом, і ніяк не на виборчих дільницях, де на них дивляться «косо». Проте після роботи в групах, після роз’яснення юридичних аспектів, після психологічної підтримки учасники тренінгу суттєво змінили свої погляди.

Хочеться висловити окрему подяку професійним сурдоперекладачам інституту «Україна», які забезпечили швидкий та якісний переклад, що надало змогу вільно спілкуватися усім учасникам та тренерам.

Метою даних тренінгів була саме активізація громадянської позиції людей з інвалідністю, спонукання їх до участі у виборах цієї осені. Отож, під час реалізації проекту «Рівні можливості у виборах для людей з інвалідністю» ГО «Паросток» переконується в позитивних змінах, які відбуваються при небайдужому ставленні до демократичного майбутнього України.



Переглядів: 3704
Поширень: 0