Сфальшувати не вдасться: як працюють електронні лікарняні листи у Вінниці? Розповідає сімейний лікар

Впроваджувати е-лікарняні МОЗ та НСЗУ розпочали ще в червні 2021-го року. А з 1-го жовтня Україна повністю перейшла на електронні медичні висновки та листки непрацездатності.

Ми поцікавились у сімейного лікаря Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Сергія Яцюка як працюють електронні лікарняні листи?

Чи зручніші вони лікарям у роботі?

Так, сімейні лікарі чекали на це впровадження. Тепер не потрібно мати справу з паперовими лікарняними, а на заповнення е-лікарняного у лікаря йде значно менше часу. Звісно, спочатку були невеликі затримки у заповнюванні електронної інформації. Але це лише справа практики. Сімейні лікарі Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» видають е-лікарняні вже з вересня місяця. Вже більше ста оформлено.

Яка схема отримання електронного лікарняного листа?

Пацієнт, що має скарги на своє здоров’я приходить на огляд до свого сімейного лікаря. Той проводить йому огляд, за потреби відправляє на додаткові методи дослідження – лабораторні чи інструментальні. Після обстеження лікар формує електронний медичний висновок у Реєстрі, де й зазначається загальний діагноз пацієнта.  Медик обов’язково завіряє висновок своїм електронним підписом.

Як тільки стоїть підпис, пацієнт отримає на свій телефон відповідне повідомлення. А далі медичний висновок потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду. І вже там, безпосередньо, й формується електронний лист непрацездатності, який потрібен роботодавцю, і за який нараховуються виплати. Пацієнт знову отримає повідомлення, але цього разу вже від Пенсійного фонду України (ПФУ).

Чи буде змога у роботодавця побачити діагноз пацієнта?

Ні, роботодавець побачить на особистому кабінеті порталу ПФУ лише другу частину е-лікарняного – безпосередньо лист непрацездатності. Співробітники Пенсійного фонду, до речі, теж можуть бачити тільки ту інформацію, яка необхідна для отримання виплат від Фонду соцстрахування.

Як ви вже зрозуміли, більше немає потреби пацієнту нести на роботу свій листок непрацездатності у паперовому варіанті. Людині достатньо буде телефоном повідомити роботодавця, що він хворіє і що цей факт зафіксовано сімейним лікарем.

До речі, закривати е-лікарняний можна у такий же спосіб – телефоном. Не обов’язково йти в лікарню на прийом до свого лікаря, можна повідомити йому про своє одужання повідомленням чи дзвінком.

У яких ситуаціях людина може отримати е-лікарняний?

Електронний медичний висновок можна отримати, коли у вас травма чи захворювання загального характеру, коли є потреба у догляді за дитиною чи іншими хворими членами сім’ї. Карантинні лікарняні листи та обсервація, самоізоляція заради уникнення поширення COVID-19 – теж є категоріями е-лікарняного. Також можуть звертатись пацієнти, якщо їм потрібне переведення на легшу роботу, лікування в санаторно-курортному закладі, ортопедичне протезування.  Вагітність та пологи відтепер теж ведуть в електронному форматі.

Чи можливо підробити цей електронний медичний документ?

Як я вже сказав, електронний медичний висновок сімейний лікар підписує своїм електронним підписом. А це означає, що він бере на себе повну відповідальність за інформацію, яка там зазначена. Все це строго контролюють працівники Фонду соціального страхування й уразі, якщо лікар видав лікарняний лист здоровій людині, його можуть позбавити лікарської ліцензії. Мало того, навіть медичний заклад позбавити ліцензії можуть.

Електронна система чітко відображатиме скільки е-лікарняних видав сімейний лікар, що дозволить додатково його перевірити чи проконтролювати. Тому, маю переконання, що підробляти електронні лікарняні листи не буде бажаючих. Ризикувати своїми кар’єрою, авторитетом, довірою пацієнтів? Заради чого?

Чи є ще можливість вінничанам записатись до сімейний лікарів Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс»?

Так. Усі бажаючі вінничани чи гості міста, можуть звернутись до нашого медичного центру за телефоном: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного) й підписати декларацію з сімейним лікарем. До того ж, можна це зробити на першому прийомі в лікаря, що дуже зручно.

Детальніше ознайомитись із сімейними лікарями та їхнім графіком можна на сайті «Меділюкс».

Звертайтесь, будемо раді попіклуватись про ваше здоров’я та здоров’я ваших членів сім’ї.

Окремо хочу наголосити, що підписати декларацію з нашими лікарями – безкоштовна послуга.


Переглядів: 5894
Поширень: 9

Останні новини