Когенераційна установка – ключ до енергетичної незалежності

Тарифи на енергію, насамперед теплову та електричну, постійно зростають – це вже давно не новина. Енергопостачальники переконують нас у необхідності підвищення тарифів тим, що збільшуються витрати на передачу енергії, треба міняти спрацьовані комунікації, зростає собівартість виробництва тепла та електроенергії тощо. Можна й надалі задовольняти зростаючі «апетити» енергопостачальників або позбутись енергетичної залежності, і допоможе в цьому когенераційна установка.

Що таке когенераційна установка?

Технології когенерації з’явилися відносно недавно – на початку ХХІ століття, але вже набули популярності в більшості країн Європи. Когенерація – це процес одночасного виробництва двох типів енергії, частіше за все – теплової та електричної. Власне, у назві зашифровано ключові поняття технології – «комбінована генерація».

Генерація енергії відбувається за допомогою спеціального обладнання. Когенераційна установка – це компактний комплекс, що виробляє одразу два типи енергії: електричну і теплову. По суті, це міні-ТЕС – сучасна альтернатива типовим енергоцентралям.

Як працює когенераційна установка

У стандартної ТЕС та когенераційної установки принцип роботи схожий: одночасно виробляють тепло та електроенергію, проте ефективність роботи різниться в рази. Установка складається з газопоршневого двигуна, генератора, теплообмінників, блока управління.

Двигун працює на газі: метані або альтернативних видах палива – біогазі, газі стічних вод, шахтному, звалищному газі тощо. У двигуні паливо згорає і приводить у рух поршень, механічна енергія передається до генератора та перетворюється на електричну.

Під час роботи установки також виробляється тепло, що утворюється при охолодженні двигуна. Якщо у звичайних електростанціях таке тепло є надлишковим і просто виводиться в атмосферу, то в когенераційній установці принцип роботи дещо інший: тепло утилізується з користю. Завдяки теплообмінникам теплова енергія використовується для виробництва пару або підігрівання води.

Переваги когенераційних міні-ТЕС

Когенераційні технології використовують насамперед заради скорочення витрат на енергоносії. Але альтернативні міні-ТЕС мають багато інших переваг:

    Високий КПД газопоршневого двигуна: 90% проти 35–50% стандартних ТЕС. Зниження вартості тепла та електроенергії: собівартість енергії власного виробництва на 40–60% нижча від тарифів сторонніх постачальників. Енергетична автономність: когенераційна установка розміщається поблизу від споживача енергії, не потребує витрат на обладнання та обслуговування розподільчих і підвідних мереж. Простота встановлення та обслуговування: спеціальні компанії встановлюють когенераційні установки під ключ. В Україні встановленням, підключенням та обслуговуванням міні-ТЕС займається компанія KTS Engineering. Окупність витрат: залежно від інтенсивності та умов використання когенераційне обладнання окупається за 2–4 роки.

Когенерація – універсальна при використанні технологія. Автономні установки залежно від потужності двигуна здатні забезпечити теплом та електроенергією будь-який об’єкт: від котеджного містечка до промислового підприємства.


Переглядів: 5447
Поширень: 1

Останні новини