Що робити, щоб «не розбив» інсульт? Розповідає лікар-невролог у Вінниці

Що провокує інсульт? Що відбувається з головним мозком людини у момент інсульту? Чому важливо хворому на інсульт допомогти в перші години після нападу? Як розпізнати це захворювання? Чи варто для профілактики інсульту приймати аспірин? Що робити, аби інсульт не трапився?


Відповіді на ці та інші запитання надала лікар-невролог Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Анжела Савельєва.


Що таке інсульт і що саме відбувається в голові пацієнта під час інсульту?
Інсульт – це велика проблема нашого сьогодення. Це захворювання, яке вважається однією з головних причин інвалідизації населення. Уявіть тільки: 70% людей, що перенесли інсульт, стають інвалідами, а 20-30% з них потребують постійної сторонньої допомоги. І це страшна статистика.  


Якщо говорити медичною мовою, то інсульт – це гостре порушення мозкового кровообігу, що призводить до пошкодження тканин мозку та розладу його функцій. Тобто та частина мозку, яка піддалась «удару» – буквально гине. А разом з нею втрачаються ті функції людського організму, за які відповідала саме ця частина мозку.


Це відбувається через те, що пошкоджуються чи закупорюються судини, які транспортують до мозку кров, збагачену киснем. Або через те, що раптово, на фоні високого артеріального тиску, рвуться судини головного мозку, відбувається крововилив у мозок, утворюючи гематому.


Які види інсульту бувають?
Є два види інсульту. Перший – це ішемічний. Він виникає, як я вже сказала вище,  через звуження просвіту в судинах або через закупорку мозкових артерій атеросклеротичною бляшкою, тромбом або емболом. Не отримуючи необхідного кисню та поживних речовин з крові, розпочинається незворотне ушкодження ділянки мозку.


Інший вид інсульту – геморагічний, виникає внаслідок різкого розриву судини, що призводить до крововиливу в головному мозку. Він трапляється рідше, але його наслідки, зазвичай, катастрофічні для пацієнта.


Нерідко людей «розбиває» комбінований інсульт, коли при закупорці судин відбувається крововилив.


Що таке «золотий час» у випадку інстульту?
Справді існує такий термін, який використовують у всьому світі. «Золотий час» при інсульті  - це терапевтичне вікно, вмістившись в яке, є великі шанси успішніше допомогти людині й звести наслідки інсульту до мінімуму.


При ішемічному інсульті «золотий час» складає перші 3-4,5 години.


Дуже важливо саме в цей час усунути першопричину ішемічного інсульту – тромболізіс. Якщо це вдасться зробити, можна уникнути важких наслідків хвороби.


Які основні чинники ризику інсульту?
Провокуючих факторів, що можуть призвести до інсульту є чимало. Серед головних – «стрибки» артеріального тиску, - коли він часто високий, гіпер-холестерамія – це коли в організмі постійно високий рівень холестерину, який спричиняє утворення атеросклеротичних бляшок. Підвищений рівень цукру теж являється певним «спусковим механізмом», а отже люди, які хворіють цукровим діабетом – у групі ризику.


Атеросклероз, мігрень, порушення серцевого ритму, вади серця, ожиріння, куріння, зловживання алкоголем, стрес – все це може призвести до інсульту. 


Як розпізнати перші та найочевидніші ознаки інсульту?
Симптоматика інсульту досить різноманітна і залежить від того, які структури головного мозку уражені. 


Найчастіші ознаки – чутливі порушення і руховий дефіцит, раптовий дуже сильний головний біль, оніміння чи параліч кінцівок (переважно з одного боку), порушення зору, порушення рівноваги і координації, запаморочення.


Існують певні дії, по результатах яких, можна зорієнтуватись, чи раптове погіршення стану людини - це не наслідок інсульту:

Треба показати язик (він має бути рівним, без вигинів, викривлень); Треба посміхнутись (якщо посмішка виглядає як гримаса, якщо вона скошена – найймовірніше це інсульт); Треба повтори прості речення (людина з інсультом не зможе це зробити, будуть допущені помилки, язик «заплітатиметься», слова в реченні плутатимуться); Треба одночасно підняти обидві руки (людина з інсультом, найпевніше, не зможе зробити це синхронно, в одній кінцівці відчуватиметься оніміння).


Якщо хоча б з одним пунктом виникли проблеми, варто негайно викликати швидку.


Чи допомагає аспірин у профілактиці інсульту?
Призначати аспірин повинен виключно лікар, обґрунтовуючи своє призначення індивідуальними показниками здоров’я пацієнта. 


Так, дійсно, аспірин має кроворозріджуючі функції, тому лікарі можуть призначати медичні препарати на основі аспірину, після інсультів та інфарктів. Але повторюсь, що прийом аспірину має відбуватись виключно за рекомендаціями лікаря. Повинні бути підібрані регулярність прийому препаратів, дозування, тривалість курсу терапії. Не можна починати прийом таких ліків самовільно. Самолікування може мати критичні для життя пацієнта наслідки.


Чи може повторитися інсульт? 
У людей, що перенесли інсульт залишається схильність до утворення тромбів. До того ж нікуди не зникають бляшки, тобто зберігаються всі умови для повторного інсульту. Тому так, інсульт може повторюватись. І напад може бути ще сильнішим.


Для того, щоб цього не трапилось треба контролювати артеріальний тиск, рівень глікемії, ліпіди крові, а також впливати на модифікацію способу життя: позбуватись старих звичок, змінити харчування, почати вести здоровий спосіб життя й так далі.


Чи дійсно інсульт – це хвороба дорослого покоління?
Це раніше інсульт вважався фактором ризику для людей старшого віку, а зараз 10% випадків припадає на молодих людей.


Основними чинниками, які провокують інсульт в молоді є: хвороби крові, високий кров’яний тиск, вживання наркотичних речовин, куріння, цукровий діабет та ін.


Що робити, щоб інсульт не трапився? Чи правда, що  90% випадків інсульту можна запобігти?
У 90% випадків інсульт провокують конкретні фактори, які можна контролювати, або ж їм можна запобігти. Наприклад, потрібно тримати під контролем артеріальний тиск, якщо він часто підіймається – звернутись до лікаря, отримати спеціальне лікування. Варто періодично здавати аналізи, щоб моніторити рівень холестерину та рівень цукру в крові. 


Обов’язково треба взяти під контроль вагу тіла. Пацієнти з ожиріння практично завжди мають підвищений рівень цукру та холестерину, а відповідно й ризик до утворення атеросклеротичних бляшок у них значно вищий.  


Ще рекомендації – це регулярні заняття спортом (мінімум 30 хвилин двічі на тиждень), відмова від алкоголю та тютюнопаління.


Також, людям з групи ризику варто регулярно відвідувати кардіолога, ендокринолога, невролога.

Записатись на прийом до лікаря-невролога Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Анжели Володимирівни Савельєвої можна за телефонами: 0800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного), 097 101 74 74, 073 101 74 74.


Теги: лікарі

Переглядів: 9518
Поширень: 51

Останні новини