Новорічна ялинка у Вінниці 2022: де купити і скільки коштує?

Свято наближається, і попри воєнний стан – лісгоспи України вже почали продаж новорічних ялинок. За повідомленням Державного агентства лісових ресусів України, ці дерева лісівники вирощують на окремих новорічних плантаціях, що є в кожній області.

Купити ялинку чи сосну у горщику можна безпосередньо у лісіників. Крім того, там розкажуть що робити із деревом після свят.

Ціни на новорічні ялинки на Вінниччині взимку 2022 року

Лісівники кожного року вирощують новорічні дерева на спеціально відведених місцях, щоб мешканці Вінниччини могли придбати до свята живу новорічну красуню і створити вдома радісну атмосферу.

«Наголошуємо, що цьогоріч у зв’язку із припиненням діяльності ДП «Вінницький лісгосп» реалізація вічнозелених красунь триватиме до 15 грудня», - повідомляє Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства.  В управлінні зазначають, що вартість ялинки залежить від її висоти і якості.

Ціна дерева у лісництвах ДП «Вінницький лісгосп» в 2022 році складає:

  дерева висотою до 1,25м - 210 грн; 1,5-2 м - 288 грн; 2-2,25 м - 330 грн; 2,5-3 м - 516 грн; 3-3,5 м - 822 грн; Ціни вказані із ПДВ.

При оптовому замовленні (від 100 штук) ялинки коштуватимуть дешевше.

Новорічну ялинку із закритою кореневою системою у Вінниці також можна придбати:

дерева 0,75 м – 576 грн; до 1 м – 798 грн; 1-1,5 м – 1020 грн.

Новорічне дерево можна купити безпосередньо у лісгоспі, на лісових розсадниках. Ялинки обов'язково помарковані спеціальними бирками зі штрих-кодом. Таке маркування надає дані про походження дерева та дає змогу покупцеві перевірити законність заготівлі та реалізації ялинки. Якщо такого коду немає – дерево було зрубане незаконно.

У гайсинському лісгоспі також вже почали продаж ялинок, який триватиме до 15 грудня.

Читайте також: Де у Вінниці можна придбати новорічні атрибути – повний перелік адрес

Штрафи за незаконну вирубку дерев у 2022 році

Від початку продажу новорічних дерев охорону лісів від незаконної вирубки щороку посилюють. Зараз адміністративна відповідальність за незаконне знищення зелених насаджень передбачає штраф згідно ст. 65 КУпАП:

громадянам – від 510 грн до 1020 грн; посадовим особам – від 2550 грн до 5100 грн.

Крім того, в Україні діє Такса для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев до стадії припинення росту. Розмір шкоди за кожне зрубане дерево діаметром зрубу до 10 см складає – 599,34 грн. Відтак, дешевше купувати легальні дерева.

У Державному агентстві лісових ресурсів наголошують, що вирощування новорічних дерев ніяк не шкодить екосистемі. «Лісівники наголошують, що передсвяткова заготівля ялинок не завдає шкоди лісові», - зазначають у прес-службі Вінницького ОУЛМГ.

Нагадуємо, що на Вінниччині релігійні громади визначаються коли коли проводити Різдвяне богослужіння - 25 грудня чи 6 січня.



Переглядів: 2581
Поширень: 0

Останні новини