У Вінницькому кафедральному соборі ПЦУ визначилися, коли святкуватимуть Різдво

Впродовж останнього місяця громади на Вінниччині вирішували, коли проводити богослужіння на честь Різдва.

Нагадаємо, що цього року Священний Синод ПЦУ дозволив відзначати це свято за новоюліанським календарем 25 грудня. Це рішення пояснили запитом українців на календарні зміни. Прийняте воно було в якості винятка. Парафіяни повинні на загальних зборах визначитись із датою, шляхом голосування, та дійти консенсусу із настоятелем.

Коли відзначатимуть Різдво у центральному Вінницькому Спасо-Преображенському соборі

У Вінницько-Барській єпархії зазначили, що велика кількість релігійних громад вирішила провести Різдвяне богослужіння 25 грудня.

"В нашому кафедральному соборі Різдво відзначатимуть і 25 грудня, і 7 січня. Наша громада велика, і є різні думки, ми робимо усе для людей. Поки що мова про перехід на новоюліанський календар не йде, це – серйозна дискусія", – розповіли у секретаріаті Митрополита Вінницького і Барського Симеона.

Напередодні в єпархії оприлюднили розклад богослужінь в Кафедральному соборі 19-25 грудня, де, зокрема, повідомили: "Неділя 25 грудня Різдво Христове (за новоюліанським календарем)".

В цей день віряни зможуть відвідати літургію (7:00, 9:00) та вечірнє богослужіння (17:00). Водночас, в повідомленні уточнили, що в розкладі можливі зміни.

Та це не відміняє традиційної Різдвяної служби сьомого січня, за старим календарем.

Чому в нас два Різдва

Юліанський календар запровадив Юлій Цезар, до того обчислення днів у Римі було погано впорядковане. Календар увійшов у вжиток, і в 325 році згідно до нього, ухвалили дати християнських свят.

Але згодом виявилося, що тривалість астрономічного року на 11,1 хвилин менша, ніж це передбачено в календарі. Ця невелика різниця призвела до того, що за півтора тисячоліття відставання від природного циклу складало вже 10 днів.

Порадившись із астрономами, у 16 столітті Папа Григорій XIII запровадив новий календар, що діє і нині – як міжнародний стандарт. Кожен четвертий рік у ньому високосний, це астрономічна поправка. Григоріанська календарна реформа вирішувала проблему зі зсувом весняного рівнодення: дата є важливою для визначення Великодня.

Православні церкви, свого часу, не приєдналися до цієї ініціативи. Але пізніше почали запроваджувати новоюліанський календар –вдосконалену версію, що враховує астрономічні особливості. Зараз за ним живуть віряни у Греції, Кіпрі, Румунії, Чехії, Албанії, Болгарії. В Україні також роками точиться дискусія про такий перехід.

Думки вінничан про перенесення Різдва та решти свят

У соціальних мережах вінничани, переважно, позитивно відгукуються про можливі зміни.

"Я вважаю, що давно пора святкувати Різдво разом з усім цивілізованим світом", – пише користувач Дмитро.

"Будемо з демократичним світом", – зазначає Павло, підписник Моя Вінниця.

Та поки що у ПЦУ коментують усе так: "Можливі календарні зміни можуть відбутися за запитом вірних, вираженим не лише у словах, але й діях".



Переглядів: 2226
Поширень: 2

Останні новини