Яке сьогодні свято – 25 квітня: яке церковне свято, все про цей день

Сьогодні, 25 квітня, віряни відзначають особливе свято Радониця, за церковним календарем вшановують пам'ять Василя Сповідника, у світі святкують Всесвітній день пінгвінів. 

Які ще події відзначає 25 квітня 2023 року світова спільнота – дізнайтеся у матеріалі.

Яке церковне свято 25 квітня

У церковному календарі 25 квітня – день пам’яті Василя Сповідника. Цей святий жив у VIII столітті й служив єпископом в місті Парія, у часи імператора Лева Ісаврі. Василь Сповідник відомий як поборник християнства, який прославився благочестям та добрими діяннями. 

У добу іконоборчої єресі, вірний християнин захищав свою єпархію. Він дозволяв знищувати ікони та боровся проти язичництва. Через це на нього вчиняли гоніння та переслідували за віру. Але він не зрікся власних переконань, хоча багато років жив у скруті та поневірявся. 

25 квітня святкують особливий день поминання померлих – свято Радониця. Дату відзначають на десятий день після Великодня, назва свята означає «радісна молитва про помрелих». Свято нагадує про Воскресіння Христа та прийдешнє воскресіння всіх померлих.

Традиційно цього дня ходять до церкви та передають записки із іменами померлих близьких, які потім під час богослужіння згадує священник. Також цього дня ходять на кладовище, куди несуть крашанки та паски. Якщо нема змоги піти на цвинтар або до церкви, вдома запалюють свічку та моляться. 

Яке сьогодні свято в Україні та світі

25 квітня святкують Всесвітній день пінгвінів. Цей день для свята, оскільки сьогодні починається щорічна міграція пінгвінів на північ для продовження роду. Пінгвіни є птахами, які не літають, а лише чудово плавають, живуть у Антарктиді та харчуються морепродуктами Всесвітній день пінгвінів є нагодою нагадати людству про те, яким незвичайним є цей вид, який перебуває під загрозою через екологічні проблеми та людську діяльність.

А ще 25 квітня відзначають Міжнародний день делегата. Свято започаткували в ООН 2015 року. Дату обрали невипадково: у цей день у 1945 році провели велику конференцію з метою створення Організації Об'єднаних Націй.

25 квітня День інформування батьків про можливості позбавлення їх батьківських прав (Parental Alienation Awareness Day). Подія спрямована на те, щоб привернути увагу батьків та опікунів до відповідального батьківства. Цього дня поводять роз’яснювальні заходи серед населення стосовно стосунків батьків та дітей, інформують про правильних догляд та наслідки, які можуть очікувати на безвідповідальних батьків, у тому числі – позбавлення прав.

Також 25 квітня Міжнародний день ДНК. Подія пов’язана із публікацією у 1953 році у британському журналі Nature інформації стосовно відкриття макромолекули ДНК. Дату вперше відзначили 2003 року. Відомо, що у  молекулярній структурі ДНК міститься генетична інформація. Завдяки дослідженню ДНК вченим вдалося встановити спадкові зв'язки, виявляти генетичні ризики та робити інші важливі відкриття.

25 квітня відзначають Всесвітній день боротьби проти малярії. Подію започаткували у травні 2007 року на 60-й сесії ВООЗ, спільно з Всесвітньою асамблеєю з охорони здоров’я і Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я. Головна мета - роз’яснення інформації стосовно захворювання та необхідності профілактичних заходів. За даними ВООЗ, малярія продовжує загрожувати 40% населення світу. Щорічно на цю хворобу страждає 500 мільйонів чоловік, а більш одного мільйона чоловік помирає. Найчастіше малярія поширюється в країнах Африки а також у Азії, Латинській Америці, а подекуди і в Європі.

Народні традиції та прикмети

Наші предки мали звичку спостерігати за явищами природи та робити різноманітні прогнози:

якщо йде дощ – буде дощовий травень; холодний ранок, сухий та вітряний день – до літньої посухи; з берези йде багато соку – до дощового літа; світить сонце, але дощить — буде добрий врожай.

Народне свято 25 квітня називається Василь Сподвідник або Василів день. Вважається, що цього дня потрібно застелити свіжу постіль на ліжку, є думка, що якщо заснути сьогодні на несвіжій постелі – почнуться хвороби.

Що не можна робити цього дня

не можна плакати, потрібно згадувати про померлих із теплом у серці та посмішкою; не можна розпочинати велике прибирання; не можна відмовляти у проханнях близьким людям.

Теги: свята

Переглядів: 11301
Поширень: 23

Останні новини