В поліції Вінниччини розповіли, як не стати жертвою популярної шарайської схеми

Поліція Вінниччини нагадує правила протидії інтернет-шахрайству. Цього разу правоохоронці розповіли про схему "Друг просить в борг у месенджері".

"Якщо у соцмережі ви отримали таке повідомлення, не поспішайте: переконайтеся, чи справді вашому товаришу потрібна фінансова допомога", - йдеться у повідомленні поліції.

Серед найпоширеніших шахрайських схем є повідомлення в різних меседжерах від знайомих або близьких людей, які просять терміново скинути гроші на картку. Часто за такими sms ховаються шахраї.

В поліції пропонують запам’ятати кілька правил безпеки:

перетелефонуйте другу за номером, який ви точно знаєте, а не за тим, що вказаний на сторінці у соцмережах. Пам’ятайте: якщо шахрай зламав сторінку, то міг змінити номер телефону в профілі;  запитайте друга про те, що можете знати тільки ви - таке питання відразу викриє шахрая; напишіть спільним друзям у соцмережах і запитайте, чи не отримували вони подібних повідомлень від людина, яка просить у вас фінансову допомогу. Шахраї, як правило, одночасно роблять розсилку всім підписникам зламаної сторінки.

Окрім того, правоохоронці закликають українців захистити свої акаунти від можливого зламу. Це можна зробити так: 

створюйте надійні, складні паролі та не використовуйте один пароль для кількох ресурсів. Пароль має містити не менше 8 символів, літери, цифри та спеціальні символи. За можливості, оновіть паролі до облікових записів та на електронних поштових скриньках; вмикайте двофакторну аутентифікацію всюди, де є така можливість: для входу до акаунту, крім логіну та паролю, потрібно буде ввести код-підтвердження, що приходить на телефон, електронну скриньку або у відповідний додаток;  не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями, навіть якщо вони надійшли від друга. Пам’ятайте: якщо його акаунт зламати, зловмисники можуть розсилати посилання, за якими ховається вірус або фішинговий ресурс.


Теги: шахраї

Переглядів: 927
Поширень: 0

Останні новини