Для повного розмінування України знадобиться понад 750 років

За півтора року повномасштабної війни наземні міни — разом із боєприпасами, що не розірвалися, артилерійськими снарядами та іншими смертоносними побічними продуктами війни — забруднили близько 30% території України — понад 67 тисяч кв. кілометрів.

Як пише The Washington Post, за розміром це більше ніж штат Флорида (53,6 тис.кв. км).

"Сама кількість боєприпасів в Україні є просто безпрецедентною за останні 30 років. Нічого подібного немає", — сказав Грег Кроутер, директор програм Mines Advisory Group, британської благодійної організації, яка займається розмінуванням і знищенням боєприпасів, що не розірвалися, у всьому світі.

Згідно з нещодавнім звітом словацького аналітичного центру GLOBSEC наразі мінами і снарядами, що не розірвались, забруднено близько 30% території країни — понад 67 тисяч кв. кілометрів.

Аналітики зазначили, що хоча бойові дії, що тривають, унеможливлюють точні дослідження, масштаби та концентрація боєприпасів роблять Україну більше забрудненою, ніж інші сильно заміновані країни, такі як Афганістан і Сирія.

Зазначається, що один сапер може очистити від 49 до 82 квадратних футів (15-25 кв.м) на день, залежно від рельєфу місцевості та концентрації вибухівки. Отож можна зробити висновок, якщо у розмінуванні братимуть участь 500 саперних груп, воно триватиме сотні років.

Забруднена територія України настільки велика, що, за оцінками деяких експертів, приблизно 500 групам розмінування, які зараз працюють, потребуватимуть 757 років.

За оцінками Світового банку, розмінування України, коштує від 2 до 8 доларів за квадратний метр. Тобто повне розмінування протягом наступних 10 років коштуватиме приблизно 37,5 млрд доларів.

Згідно зі звітом Державного департаменту за 2023 рік, США виділили понад 95 мільйонів доларів на розмінування України.



Переглядів: 1121
Поширень: 0

Останні новини