Еспресо як ліки: новий погляд на запобігання Альцгеймера (дослідження)

Результати попередніх лабораторних експериментів створюють підстави для припущення, що речовини, які містяться в еспресо, можуть мати потенціал для лікування нейродегенеративних захворювань і сприяти розробці нових лікарських препаратів для їхнього лікування.

Згідно з висновками італійських дослідників, еспресо та інші напої, приготовлені на його основі, такі як капучино, лате і мак'ято, можуть мати потенціал запобігти розвитку хвороби Альцгеймера та інших неврологічних розладів, - повідомляє редакція ТСН.

Ці дослідники показали, що під час лабораторних випробувань сполуки, що містяться в еспресо, можуть інгібувати утворення шкідливих бляшок з тау-білків, які є важливою проблемою у хворобі Альцгеймера. У здорових людей тау-білки відповідають за стабілізацію структур мозку, але у хворих на Альцгеймера вони злипаються, що призводить до ускладнень зв'язків між нейронами і сприяє розвитку цієї хвороби і симптомів деменції.

Попередні дослідження вже вказували на можливий корисний вплив кави на деякі нейродегенеративні захворювання, але механізм цього впливу залишався незрозумілим. Зараз відомо, як це може відбуватися.

Еспресо готується, пропускаючи невелику кількість киплячої води через мелені кавові зерна для отримання концентрованого напою. У еспресо містяться різні хімічні сполуки, такі як алкалоїди кофеїн і тригонелін, а також флавоноїд геністеїн і теобромін, який також зустрічається в шоколаді.

Дослідники провели експерименти, досліджуючи вплив цих хімічних речовин, окремо і разом з повним екстрактом еспресо, на тау-білки під мікроскопом. Вони виявили, що зі збільшенням концентрації еспресо, кофеїну і геністеїну довжина тау-білкових "фібрил" (попередників бляшок) ставала коротшою, і бляшки не формувались такими великими, як це було без цих сполук.

Згідно з командою дослідників, найбільший ефект було помічено в бляшках, які обробляли повним екстрактом еспресо. У їхньому пресрелізі вони зазначили, що еспресо, як окремий напій або в поєднанні з іншими, може надати кофеїном збільшену дозу, яка може мати більше корисний вплив, аніж лише бодрощі вранці. Сполуки у складі еспресо можуть пригнічувати утворення бляшок тау-білків, які, ймовірно, грають роль у розвитку хвороби Альцгеймера.

Зараз відкриття такого можливого впливу еспресо дає надію на створення нових лікарських засобів для боротьби з цією страшною хворобою. А поки що, можемо продовжувати насолоджуватися еспресо з молоком або без нього, якщо немає медичних протипоказань.



Переглядів: 686
Поширень: 0

Останні новини