"Здалеку чую відповідь козаків", як продовження картини "Запорожці пишуть листа турецькому султанові": очима французького художника

Французький художник створив фотографію, на якій він відтворив картину українського художника Іллі Рєпіна під назвою "Запорожці пишуть листа турецькому султанові". 

Нова робота має назву "Здалеку чую відповідь козаків" і була створена Емеріком Луіссетом протягом року. 

На цьому фото зображені бійці 112-ї бригади територіальної оборони, і в центрі знімку можна побачити Романа, військового з острова Зміїний, який став автором відомого вислову українців: "Русский военный корабль, иди на ...". Ця історія нагадує Емеріку подію з картини Рєпіна, де запорізькі козаки пишуть листа у відповідь османському султану Мегмеду IV, відмовляючись здаватися без бою. Репродукцію цієї картини подарували художнику під час Євромайдану у 2014 році, і з того часу вона прикрашає його холодильник як магніт.

"Проте ця картина знаходиться в колекціях Державного Російського музею в Санкт-Петербурзі. У 2021 році, коли картину презентували в Парижі на ретроспективі Іллі Рєпіна в Petit Palais, виставку назвали "Малюємо російську душу", тим самим забувши, що художник народився і виріс на Харківщині у сучасній Україні й звеличував у своїх картинах таку дорогу для нього українську ідентичність", – розповідає автор світлини BBC.

Фотограф планує надрукувати фото у розмірі 210x350 см – це величина оригінальної картини Рєпіна.

Емерік засуджує привласнення росіянами українського культурного надбання і додає: "Культура – це зброя на великому полі битви, не забуваймо про це".

У втіленні задуму Луіссету допомогли ТРО Медіа, Ірина Кабиш, Laura Lou Marschall та FUJIFILM Ukraine.

Фото: Emeric Lhuisset / Картина: Ілля Рєпін (Getty).



Переглядів: 1163
Поширень: 0

Останні новини