Чому ви повинні піклуватися про заточеність стоматологічних інструментів

Інструменти стоматолога-гігієніста завжди повинні бути заточені. Дізнайтесь чому у цій статті. 

Відомо, що гігієнічний прийом є дуже важливим у загальній структурі роботи й фінансовому здоров’ї стоматологічної клініки. Хоча точна цифра варіюється, більшість галузевих експертів вважають, що частка гігієнічних відвідувань у загальному обсязі роботи повинна становити близько 30%. 

 

Це означає, що ті стоматологічні інструменти, з якими доводиться працювати гігієністам, безпосередньо впливають на фінансову долю клініки. І дійсно, гігієнічний робочий процес, протокол роботи з пацієнтами, є, мабуть, найважливішими у клініці. Через гігієну проходять усі первинні пацієнти, і, відповідно, гігієністи повинні надавати їм хороший досвід візиту, діагностувати будь-яке наявне захворювання (або хоча б запідозрити його) і правильно виставляти рахунки за надані послуги. У системі гігієни багато рухомих частин, і критичний збій на будь-якому етапі може коштувати клініці втраченого доходу, і, що ще гірше, втрачених пацієнтів. 

 

 

Одна з рухомих частин – у буквальному сенсі – це шкрябання скейлера по емалі, який виконує ключову роботу з видалення зубного каменю. Однак, більшість стоматологів-власників клінік вважають заточку інструмента або “проблемою” гігієніста, або взагалі марною тратою часу. Чому? Можливо, через нерозуміння того, як тупі інструменти негативно впливають на практику. В цій статті, таким чином, буде розглянуто з деяких точок зору, чому інструменти для стоматології завжди повинні бути заточені.

Наслідки роботи з затупленими інструментами

Втрачена ретенція пацієнтів

Пацієнти – не з власної вини – зазвичай не мають достатньої кваліфікації, щоб оцінити якість лікування, яке вони отримують на прийомі. Їх залишкові враження після візиту часто будуються лише на тому, як стоматологи змусили їх почуватися, емоційно чи фізично. А який зазвичай перший тривалий контакт пацієнта зі стоматологічною клінікою? Гігієнічний візит. Для більшості пацієнтів гігієніст залишається обличчям клініки, і їхній досвід роботи з ним є єдиним мірилом, за яким вони оцінюють інші потенційні процедури.

Погіршення якості наданих процедур

Якщо гігієністу доводиться працювати тупими інструментами, він часто компенсує це сильнішим тиском, при цьому видалення зубного каменю займає більше часу – якщо його взагалі вдається видалити. Така процедура часто сприймається пацієнтами як більш болюча. Додайте до цього вже існуючу культурну асоціацію стоматології з болем, і велику конкуренцію з іншими стоматологіями в інтернеті, і стане зрозуміло, що тупі інструменти – це ризик для клініки, як з точки зору сприйняття пацієнтами, так і з точки зору здоров’я їхньої ротової порожнини. 

Хибна економія

Хоча лікар-власник може заощадити гроші в короткостроковій перспективі, не витрачаючи час самостійно або не даючи підлеглим достатньо часу на заточку, не оплачуючи послуги із заточування або не купуючи відповідне обладнання, ця економія згодом дорого коштує. Інструменти стоматолога – це витратні матеріали, які необхідно обслуговувати або замінювати в процесі звичайної стоматологічної практики. Водночас, багато лікарів не тільки не мають часу на заточку, але й не дуже часто отримують нові інструменти – середній час використання одного ручного скейлера складає декілька років! На жаль, інколи власники бувають дійсно скупі на покупку нових інструментів. 

Шкода здоров’ю і працездатності лікарів-гігієністів

Згідно з дослідженнями, один з восьми стоматологічних гігієністів відчуває емоційне виснаження від роботи. Фактори, пов'язані з робочим стресом – це біль у опорно-руховому апараті, поєднання роботи та особистого життя, вимога високоефективної роботи, довгий робочий день, робота без сторонньої допомоги, складні або вимогливі пацієнти, брак вільного часу, відсутність підтримки з боку керівництва клініки та сумніви у власних можливостях. 

 

Хоча ці фактори стосуються більшості лікарів, багато хто з них може не усвідомлювати їх зв'язку з використанням тупих інструментів. Після кожного пацієнта стає ще важливіше заточувати та перевіряти інструменти, щоб переконатися, що вони й надалі будуть ефективно працювати.

 

Втома може проявлятися у різних формах і наступати тоді, коли людина найменше цього очікує. Стоматологічна гігієна вимагає великих фізичних зусиль, що може спричинити проблеми з опорно-руховим апаратом (наприклад, синдром зап'ястного каналу та синдром кубітального каналу). Це пов'язано з повторюваними рухами, неправильною позою та тупими інструментами. 

 

Один зі способів зменшити ці фізичні навантаження – підтримувати належний рівень гостроти ріжучих країв гігієнічних інструментів. Якщо власники клінік не вважають це необхідністю, гігієністам доводиться не лише навчати пацієнтів догляду за порожниною рота, але й пояснювати важливість догляду за інструментами своїм керівникам. Стоматологи повинні усвідомлювати значну користь від того, щоб приділяти час заточуванню інструментів або наймати професіонала, який підтримуватиме їх у першокласному стані.

 

Наслідки використання тупих інструментів можуть бути різними: пацієнти можуть розчаруватися через біль або поганий стан порожнини рота і покинути клініку, так ще й потім поскаржитися друзям і родичам; лікарі можуть страждати від ергономічного болю, хронічних травм і м’язово-суглобових захворювань; прийоми можуть займати більше часу. Клініка, природно, втрачає пацієнтів щомісяця через непов’язані фактори, такі як переїзд чи еміграцію, тому, якщо цих пацієнтів не замінити новими задоволеними клієнтами, зростання може бути обмеженим.

То чому лікарі не роблять регулярну заточку пріоритетом?

Багато стоматологів не вносять обслуговування інструментів у свій щоденний графік або просто не мають часу, щоб належним чином заточувати інструменти протягом робочого дня. Іншим може бракувати впевненості у своїх навичках заточування інструментів. Деякі навіть стверджують, що власник їхньої клініки проти того, щоб вони заточували інструменти занадто часто, тому що вони швидше зношуються. Ніщо не може бути більш далеким від істини, особливо знаючи, наскільки корисним може бути гострий інструмент.

 

Ріжучі кромки скейлерів починають тупитися вже після одного пацієнта, що робить регулярне обслуговування інструменту критично важливим. Всього 15-45 рухів скалера можуть призвести до затуплення інструменту. Мета заточування – відновити тонку лінію ріжучої кромки та зберегти початкову форму леза. Це підвищить тактильну чутливість та подовжить термін служби інструменту. Кожен інструмент має чітке призначення та мету.

Як покращити свої навички заточування

Існує багато курсів безперервної освіти, які навчають лікарів, як покращити свої навички заточування. Для зубних гігієністів, які працюють у клініці і не мають часу на заточку інструментів протягом дня (або просто не мають бажання), існують послуги з найму спеціалістів, які можуть виконати цю важливу задачу. Фахівці із заточування дозволять лікарям продовжувати працювати, не жертвуючи своїм рівнем комфорту та не знижуючи якість обслуговування пацієнтів.

 

Інструменти не створюються для того, щоб служити вічно. Підтримання їх гострими збільшує їх довговічність, але це не означає, що вони не втратять свою ріжучу кромку. Після тривалого використання скалерів або надмірного часу без заточування їх потрібно буде замінити. Свідома турбота про збереження гостроти інструментів підвищить вашу продуктивність, зменшить біль і неприємні відчуття, а лікарі стануть здоровішими та щасливішими.


Переглядів: 533
Поширень: 0

Останні новини