Результати розслідування корупції в ВЛК і МСЕК: поліція оголосила перші висновки

У короткі строки поліція розпочала 84 кримінальні провадження щодо діяльності посадовців у медико-соціальних експертних комісіях (МСЕК) та військово-лікарських комісіях (ВЛК), а також цивільних осіб, які можуть бути причетні до корупційних схем. На даний момент проти 33 осіб вже висунули обвинувачення у корупційних діях, повідомив Дмитро Тишлек, заступник голови Нацполіції.

Відзначається, що ці розслідування стосуються отримання хабарів службовцями, зловживання службовими повноваженнями або посадою, а також фальсифікації документів та зловживання впливу на рішення, - повідомляє редакція zaxid.net.

«Суми за "послуги" від посадовців МСЕК і ВЛК могли варіюватися від незначних сум до 20 тисяч доларів. Все залежить від того, яке питання "розв’язується": надання довідки, висновок комісії для зняття з мобілізаційного обліку і навіть фіктивного визначення інвалідності людини», – сказав він в ефірі телемарафону.

За цими звинуваченнями особи можуть нести відповідальність, яка включає в себе можливість отримання штрафу або навіть ув'язнення до 12 років. Це покарання залежить від того, який посадовець звинувачується в порушенні закону та характеру його дій, заявив Дмитро Тишлек. Така ж відповідальність стосується і цивільних осіб, які виступали як посередники.

За словами заступника голови Нацполіції, під час розслідування діяльності ВЛК та МСЕК було проведено сотні обшуків по всій країні. Наразі було вилучено 35 тисяч особових справ, і з них приблизно 7,5 тисяч мають підозру у фіктивності.

«5 800 таких справ вже відправлено на переогляд із залученням спеціалістів для ретельного вивчення для ухвалення повторного рішення», – розповів правоохоронець.

Дмитро Тишлек зазначив, що наразі до суду було направлено лише 6 обвинувальних актів, і жодних вироків ще не було оголошено.

Важливо зазначити, що президент України Володимир Зеленський 12 вересня впровадив рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) щодо перевірки діяльності військово-лікарських комісій (ВЛК). РНБО з 30 серпня ініціювала перевірку рішень ВЛК, які були прийняті з 24 лютого 2022 року і можуть бути пов'язані з корупційними порушеннями. В рамках цього рішення, Міністерство охорони здоров'я та правоохоронні органи проводять перевірку рішень ВЛК про обмежену придатність до військової служби, які були прийняті після початку повномасштабної війни Росії проти України. Після завершення цієї перевірки будуть зроблені висновки щодо осіб, які можуть бути причетні до сфальсифікованих рішень і виїзду за кордон під час війни.



Переглядів: 1338
Поширень: 0

Останні новини