Антропогенний фактор поступово знищує Південний Буг

Поверхневі води - особливий природній ресурс, що має стратегічне значення для держави. Рейтинг ЮНЕСКО свідчить, що Україна посідає 95 місце серед 122 країн світу за  рівнем  раціонального  використання водних ресурсів та якості води. На сьогодні світ занепокоєний  масштабами  забруднення водних ресурсів і потребує вивчення і  прийняття  невідкладних  рішень щодо їх збереження. Статистика ЮНЕСКОзазначає, що зараз  у  світі  понад  1,5  млрд  людей  не мають доступу до якісної питної води.

Вода, як ресурс, прямо визначає тенденції розвитку всіх галузей економіки. Науково необґрунтоване антропогенне навантаження, посилене зміною клімату, призводить до кількісної та якісної деградації річок України. І Південний Буг не є винятком.

Усі річки Вінниччини області належать до басейнів трьох основних рік України – Південного Бугу (62%),  Дністра  (28%)  та Дніпра  (10%).  Живляться річки дощовими (48%), сніговими (25%) і підземними водами (27%). Мінералізація води гідрокарбонатно-кальцієва. Всього територією області  протікає  3,6  тисячі  річок,  загальною протяжністю  11,8  тис.  км.  Пересічна  густота річкової  мережі  становить  0,45  км/км².

 Загалом, річки Вінницької області можна поділити за такими категоріями:

1.   Великі річки – 2 (Південний Буг і Дністер).

2.   Середні річки –  4  (Соб,  Гірський  Тікич, Мурафа, Рось).

3.   Малі річки (довжиною понад 10 км) – 226.

4.   Струмки (довжиною менше 10 км) – 3368 .

«Антропогенний вплив (людська діяльність та робота промисловості) на  водні  об’єкти  в світі, Україні та Вінницькій області має тенденцію до збільшення та поширення. Тому визначальним і надважливим фактором є проведення систематичного моніторингу водних екосистем та підтримування їх в належному екологічному стані» – пише у своєму дослідженні про стан якості води річки Південний Буг у межах Вінницької області ( квітень 2022) кандидат географічних наук, доцент кафедри екології, природничих та математичних наук КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти»  Григорій Хаєцький.

Дослідження допомогло виокремити основні фактори, що негативно впливають на якість води річки Південний Буг. Серед них невідповідне очищення побутових стічних вод, слабкий контроль  за  скиданням  промислових  стічних  вод, втрати і руйнування водозбірних площ, нераціональне розміщення промислових підприємств, збезлісення та нераціональні методи ведення сільського господарства. Промислове і сільськогосподарське навантаження на екосистеми річок і навколишнє середовище загалом постійно зростає, особливо в останні десятиріччя. Отримані результати гідрохімічних показників вимірювань свідчать про забруднення води річки Південний Буг нітратами, нітритами, органічними сполуками  та  фосфатами.  Але  загалом  якість води за більшістю хімічних показників безпечна і може бути використана для культурно-побутових та господарсько-питних потреб.

У лютому 2023 року Державне агенство водних ресурсів України вчергове здійснило дослідження якісного стану водних об’єктів басейну річки Південний Буг.

Спостереження здійснювалось по 49 пунктах моніторингу (з 50 передбачених Програмою). З них 15 – у місцях питних водозаборів. Також у лютому 2023 року відбувся черговий відбір проб для встановлення  вмісту пріоритетних та специфічних забруднюючих речовин у частині діагностичного та операційного моніторингу поверхневих вод річок області.

Результати виконаних протягом лютого місяця лабораторних досліджень за основними показниками наведені в інфографіці.

У серпні відбувся черговий відбір проб для встановлення  стану  масивів поверхневих вод у басейні р. Південний Буг. Відповідно до Програми державного моніторингу вод спостереження здійснювались на 50 пунктах моніторингу (з 50 передбачених Програмою).

Лабораторія моніторингу вод Басейнового управління водних ресурсів річки Південний Буг продовжує щомісяця виконувати моніторинг поверхневих вод для встановлення якісного  стану  масивів  у басейні  р. Південний Буг.

Проаналізувавши екологічний стан р. Південний Буг, за даними відкритих джерел даних екологічного моніторингу, підтверджено, що основним забруднювачем в межах м. Вінниця є скиди зливних вод. Поверхневе забруднення формується за рахунок вкрай незадовільного стану територій прибережно-захисних смуг, підприємств, прилеглих територій індивідуальних будинковолодінь.

Контроль за станом води річки Південний Буг на території міста Вінниці здійснюється акредитованими лабораторіями різних установ, але основна проблема полягає у тому, що прибережні смуги на значних проміжках залишаються недослідженими. Тому постійний моніторинг стану поверхневих вод є важливим заходом попередження неконтрольованого забруднення і погіршення якості водних ресурсів.



Переглядів: 1807
Поширень: 0

Останні новини