Розмовляла з покупцями в аптеці для пошуку "клієнтів" на виїзд з країни: СБУ розкрили 3 нові схеми ухилянтів

Служба безпеки України успішно припинила ще три схеми ухилення від мобілізації, які діяли в центральних і західних областях країни. Крім того, одна з організаторок незаконного виїзду призовників за кордон була засуджена до в'язниці на підставі доказів, представленими СБУ.

Ця жінка виявилася керівницею райвідділу соціального захисту Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради. За отримані кошти вона надавала допомогу тим, хто намагався уникнути військової служби, надаючи їм фіктивні медичні довідки про непридатність. Для реалізації цього плану вона залучила спільників з місцевої медико-соціальної експертної комісії.

У серпні 2022 року правоохоронці затримали посадовицю під час їх передачі "проплачених" фальшивих документів клієнту. СБУ зібрала достатньо доказів, щоб суд визнав цю особу винною за частиною 3 статті 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) і призначив їй покарання у вигляді 7 років ув'язнення.

Крім цього, військова контррозвідка Служби безпеки успішно затримала ще двох організаторок "схем для ухилянтів" в Черкаській області і Хмельницькому.

Фігурантки запропонували військовозобов'язаним свою допомогу в уникненні призову, а потім у виїзді до Євросоюзу за допомогою підроблених документів, що свідчать про "погане" здоров'я. Вартість цих "послуг" коливалася від 4 до 10 тисяч доларів США, залежно від терміновості підготовки фальшивих документів та організації виїзду за кордон.

У Хмельницькому була затримана працівниця місцевої аптеки, яка використовувала побутові розмови з покупцями, щоб виявити осіб, які були зацікавлені в ухиленні від мобілізації. Після знаходження "клієнта" вона зверталася до свого колишнього чоловіка, який працював в обласному військовому комітеті і підробляв документи для осіб, які намагалися уникнути військової служби.

На Черкащині була затримана колишня працівниця місцевої лікарні в місті Городище, яка продавала фіктивні медичні довідки про непридатність до військової служби. Для підготовки підроблених документів вона залучала своїх колишніх колег з військово-лікарської комісії.



Переглядів: 446
Поширень: 0

Останні новини