«Продам дрова/вугілля/генератори за зниженими цінами»: вінницька поліція застерігає від аферистів

З настанням холодів збільшується попит серед населення на придбання дров, вугілля, різноманітних пристроїв для опалення приміщень та подачі електроенергії. Особливо актуальними стають оголошення про купівлю/продаж таких товарів через Інтернет. Нерідко такі повідомлення розміщують аферисти, щоб заволодіти коштами як довірливих покупців, так і продавців.

Тому, щоб заздалегідь «розпізнати» шахраїв та не потрапити у тенета їхньої злочинної схеми, поліцейські вкотре застерігають громадян бути обережними та не поспішати реагувати на оголошення «Продаєм дрова/вугілля/генератори дешевше».

Часто шахраї видають себе за  працівників лісогосподарських підприємств та пропонують дрова за нижчою вартістю. Зловмисники можуть навіть надіслати квитанцію на підтвердження «угоди» і просять здійснити передоплату на банківську картку. Аргументи для цього можуть бути різними: щоб включити вас у список на доставку, підтвердити намір покупки чи щось подібне. Після перерахунку грошей шахраї не виходять на зв'язок, а люди залишаються без товару та коштів.

Під час купівлі дров громадяни мають пам'ятати, що:

- лісові господарства не пропонують здійснити переказ коштів на банківську картку за продаж дров, а мають відповідний порядок з їх реалізації;

- для того, щоб придбати дрова, спочатку необхідно укласти договір, визначити обсяг придбання й лише після цього покупцю надається рахунок на оплату, де зазначені всі реквізити підприємства, з найменуванням продукції, об’ємів, вартості та суми;

- далі потрібно звернутися до лісового господарства з приводу відвантаження деревини та оплатити придбання продукції з обов’язковим отриманням квитанції про оплату.

Інша схема – як шахраї «продають» генератори: зловмисники намагаються привласнити кошти громадян, які хочуть придбати такі товари на платформах онлайн-оголошень.

Розмістивши фейкові оголошення про продаж генераторів, шахраї заманюють покупців значними знижками на придбання товарів, але при цьому обов’язковою умовою являється передоплата. Як тільки кошти надходять на банківські рахунки шахраїв, вони зникають із привласненими грошима.

Як не стати жертвами таких інтернет-шахраїв:

- не поспішайте з передоплатою, а обов’язково перевіряйте інформацію про продавця, почитайте відгуки про нього в інтернеті;

- використовуйте функцію післяплати за товар;

- при надходженні товару до поштового відділення - перевірте його;

- не повідомляйте реквізити вашої картки: термін її дії, CVV-код, одноразовий пароль, який приходить на ваш телефон тощо. 

Ще одна схема в Інтернеті: шахраї-«покупці». 

Досить часто «покупець» звертається до автора оголошення з питанням, чи може він вислати річ із доставкою без передоплати.

Отримавши стверджувальну відповідь, «покупець» надсилає продавцеві фейкові повідомлення про оплату товару, код оплати та скрини про оплату.

Далі зловмисник наполягає на тому, щоб продавець підтвердив його оплату за товар. Для здійснення цієї операції «необхідно» перейти на сайт інтернет-платформи та внести усі дані своєї картки. Після чого у банкінг продавцеві приходить повідомлення, що оплатити товар має саме він.

Що робити у таких випадках?

- за жодних обставин не переходити за сумнівними посиланнями від невідомих вам покупців;

- у разі купівлі/продажу на платформі оголошень, обговорюйте деталі угоди тільки в чаті цієї платформи;

- не повідомляйте нікому дані своєї банківської картки.

Поліція застерігає людей бути обачними та не користуватися підозрілими сайтами й оголошеннями в Інтернеті. 

У разі, якщо Ви стали жертвою шахраїв, негайно звертайтеся до поліції за номером «102».



Переглядів: 421
Поширень: 0

Останні новини