На Вінниччині з початку року зареєстрували 614 випадків туберкульозу

Виявлення та лікування туберкульозу в умовах війни залишається досить актуальним питанням на Вінниччині.

У Вінницькій області за останні 9 місяців зареєстровано 614 нових випадків туберкульозу.  Серед них 8 дітей та 4 підлітків. Про це повідомляє департамент охорони здоров'я та реабілітації Вінницької ОВА.

Лікарі, наголошують що ця хвороба уже давно втратила статус соціальної, й почути діагноз – туберкульоз може будь-хто.

Про ситуацію із захворюваністю на Вінниччині, про профілактику та виявлення захворювання говорили сьогодні  в обласному клінічному фтизіопульмонологічному центрі з медичними директорами лікарень області.

«Обласний клінічний фтизіопульмонологічний центр  є  єдиним  в  області  спеціалізованим  протитуберкульозним  закладом.  Є 80  ліжок  для  стаціонарного  лікування  хворих  на  туберкульоз й більше не потрібно. Адже змінилися підходи до лікування цього захворювання. Сього 50% пацієнтів лікуються у свого сімейного лікаря, приймаючи необхідні пігулки. Наразі  в  області  діють  дев’ять лабораторій швидкої первинної  діагностики туберкульозу на базі закладів спеціалізованої допомоги,  обладнаних  системами GeneXpert. Тому, наші лікарі мають вчасно виявляти захворювання і скеровувати на відповідне лікування до сімейного лікаря чи  фтизіопульмонологічного центру», - відзначила директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна.

Відзначимо що у червні  минулого був підписаний Меморандум  про співпрацю між проектом РАТН («Інноваційні технології в охороні здоров’я»), Департаментом охорони здоров’я та реабілітації ОВА та обласним клінічним фтизіопульмонологічним центром (фінансування  USAID).  В рамках проекту відбувається навчання фтизіатрів та сімейних лікарів.

На початку жовтня фтизіопульмонологічний центр в рамках цього ж проекту отримав комп’ютерну техніку. При підтримці РАТН модернізований та вже відновив роботу пересувний флюорограф.



Переглядів: 500
Поширень: 0

Останні новини