У Вінниці відбулась зустріч Навчального курсу стосовно запобігання і боротьби з домашнім та гендерним насильством

У місті Вінниця діє ініціатива, спрямована на боротьбу з домашнім насильством. Ця ініціатива включає в себе різні спеціалізовані служби, які надають підтримку жертвам насильства. Вона є результатом спільної роботи Вінницького міського центру соціальних служб, Служби у справах дітей, поліції та інших організацій. Цей досвід був переданий близько 40 учасникам Навчального курсу, який спрямований на підготовку експертів з питань розбудови місцевих систем запобігання і боротьби з домашнім та гендерним насильством. З метою обміну цим досвідом, 26 жовтня відбулася зустріч учасників курсу з фахівцями Вінницької міської ради.

В першу чергу заступниця міського голови Галина Якубович та директорка Вінницького міського центру соціальних служб Наталія Добровольська поділилися інформацією щодо заходів, які вживаються в місті Вінниця для боротьби та запобігання домашньому та гендерно зумовленому насильству.

«На жаль, раніше тема домашнього насильства мало підіймалася, а постраждалі фактично перебували в замкнутому колі, залежачи від кривдника. Завдяки спільним зусиллям нам вдалося побудувати базову систему запобігання та протидії домашньому насильству у Вінниці. І зараз все більше людей стали проінформованими, тому не бояться говорити про проблеми в сім'ї, якщо вони є. Це не тільки велика інформаційна робота, але й зусилля Мобільної бригади соціально-психологічної допомоги, яка стала першим кроком у налагодженні систематичної роботи боротьби з домашнім насильством», – зазначила Галина Якубович.

В свою чергу, Наталія Добровольська наголосила, що Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги була створена у 2019 році. У 2020 році був закуплений спеціальний автомобіль для оперативного реагування на випадки домашнього насильства. 2020 рік також відзначився початком співпраці з Фондом ООН в галузі народонаселення. Після цього Вінниця виграла конкурс "Міста і громади, вільні від домашнього насильства". За сприянням партнерів у місті було запущено ще дві мобільні бригади, причому одна з них отримала власний автомобіль завдяки Фонду.

«Також у Вінниці діє Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього та гендерно зумовленого насильства. На базі Денного центру відкрили також три кризові кімнати, повністю оснащені для безпечного перебування там постраждалих осіб», – нагадала Наталія Добровольська.

У зустрічі з учасниками навчання також брав участь начальник сектору протидії домашньому насильству у Вінницькому районному управлінні поліції Євгеній Скоромець. Він повідомив, що протягом 2023 року правоохоронці виїжджали 1863 рази у відповідь на виклики, пов'язані з домашнім насильством. Крім того директорка Вінницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Смішна, керівник апарату Вінницького апеляційного суду Наталя Король та інші, також поділилися інформацією щодо своєї діяльності та напрямків роботи.

«Департамент соціальної політики, Вінницький міський центр соціальних служб дякують Фонду ООН в галузі народонаселення за допомогу. Головне наше завдання – вивчати потреби громади, наявні проблеми та допомагати вразливим категоріям, які цього потребують», – підсумувала директорка департаменту соціальної політики ВМР Валентина Войткова.

Після зустрічі з фахівцями та обговорення досвіду Вінниці учасники Третього модуля Навчального курсу підготовки експертів з питань розбудови місцевих систем запобігання і протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству також відвідають Денний центр соціально-психологічної допомоги, кризові кімнати та детально ознайомляться з роботою, яка ведеться у Вінниці у цій галузі.



Переглядів: 580
Поширень: 0

Останні новини