«Дорожня карта» для ветеранів: посібник, де можна знайти відповіді на важливі питання

Вчора, 14 листопада, у приміщенні «Ветеранського простору», що входить до складу Вінницького аналітично-просвітницького центру, відбулася презентація нового довідника під назвою «Дорожня карта», спрямованого на ветеранів, які отримали поранення під час бойових дій.

За словами експертів з Центру, цей довідник був розроблений на підставі конкретного досвіду взаємодії з ветеранами та членами їхніх сімей.

«Цей посібник містить практичні кейси, які найчастіше трапляються нам під час групових та індивідуальних юридичних консультацій. Тут є зразки направлень, рапортів і заяв, які знадобляться пораненим військовим для оформлення соціальних гарантій від держави та отримання грошового забезпечення. Наша команда також зібрала посилання на нормативно-правові акти, котрі регулюють цей процес», – зауважила спеціалістка з правового супроводу воїнів, ветеранів та їхніх рідних Ірина Білоус.

Під час події команда простору представила друковане видання, спрямоване на надання допомоги військовим під час процесу лікування та після нього. Зокрема, посібник містить матеріали на наступні теми:

важливі акценти про проходження військово-лікарської комісії; алгоритм дій при оформленні довідки про обставини травми; МСЕК (процедура проходження та необхідні документи); грошові виплати при отриманні поранення (травми, контузії, каліцтва) внаслідок участі у бойових діях; протезування.

Згідно з інформацією, яку розкрили фахівці з "Ветеранського простору", створенню посібника передувала довготривала робота команди у медичних закладах міста Вінниця.

«Власне, це стало можливим завдяки проєкту “Правова та психологічна підтримка родин загиблих Захисників та Захисниць та поранених військових “Ми поруч” у Ветеранському просторі місті Вінниці” за фінансової підтримки Міжнародного фонду “Відродження”. Шляхом систематичної роботи у співпраці з департаментом соціальної політики міськради, нам вдалося охопити груповими та індивідуальними юридичними консультаціями понад 200 поранених», - зазначила директорка «Ветеранського простору» Марія Довжик.

Також було повідомлено, що незабаром 500 копій посібника буде розповсюджено у лікарнях Вінницької міської територіальної громади. Окрім того, команда "Ветеранського простору" планує створити електронний варіант довідника для легшого доступу більшої кількості ветеранів до інформації. 

Директорка департаменту соціальної політики міської ради, Валентина Войткова, поділилася своїми враженнями від спільної роботи над створенням цього цінного довідника. Вона зауважила, що створення подібного видання значно спростить процедури отримання документів та надасть допомогу в непередбачуваних ситуаціях, з якими можуть зіткнутися військові.

«Загалом, такі довідники завжди мають бути під руками, особливо у помічників ветеранів. Адже він може допомогти у вирішенні тих чи інших питань, які виникнуть у процесі роботи. Ми, своєю чергою, приділятимемо максимум уваги ветеранам, щоб надати усю можливу підтримку нашим Захисникам і Захисницям», – зауважила директорка департаменту соціальної політики Валентина Войткова.

Раніше в місті Вінниця був представлений "Довідник помічника ветерана", який включає характеристику кожного департаменту, відділу та служби, призначеної для допомоги при вирішенні різних ситуацій. Особливу увагу приділено інформації для родин тих, хто загинув (помер) під час російсько-української війни. Фахівці з департаменту соціальної політики ВМР розробили телеграм-канал, де регулярно надходить сповіщення та інформація, необхідна для отримання відповідей.



Переглядів: 437
Поширень: 0

Останні новини