В енергосистемі України є дефіцит, країни ЄС надавали аварійну допомогу

В Україні продовжує зростати споживання електроенергії, в енергосистемі є дефіцит.  22 листопада на запит “Укренерго” оператори систем передач Румунії, Словаччини та Польщі надали аварійну допомогу енергосистемі України.

Про це повідомляє “Укренерго” станом на ранок 23 листопада.

У компанії зазначають, що 23 листопада ситуація залишається складною: триває ремонт на кількох блоках теплових електростанцій, в енергосистемі є дефіцит електроенергії. Диспетчерський центр “Укренерго” шукає можливості покриття дефіциту, відключення споживачів не прогнозується.

“Вчора, 22 листопада, в енергосистемі було зафіксовано дефіцит електроенергії. Причини: споживання збільшилось через похолодання й спричинило додаткове навантаження на електростанції, що, своєю чергою, спричинило зупинку та вихід в аварійний ремонт кількох блоків. Наявного на ринку обсягу імпортної електроенергії не вистачило для того, щоб замістити весь обсяг невиробленої зупиненими блоками електроенергії”, — йдеться у повідомленні.

Тож для зменшення навантаження на блоки теплових електростанцій при недостатньому обсязі імпорту, “Укренерго” було змушене активувати аварійну допомогу від операторів систем передачі Румунії, Словаччини, Польщі, загальним обсягом 1800 МВт*год.

“Споживання електроенергії продовжує зростати. Вечірній максимум споживання електроенергії 22 листопада був на 4% вищим, ніж 21 листопада. Для енергосистеми це дорівнює необхідності включення щонайменше 2 додаткових блоків теплових електростанцій, виробничі потужності яких наразі обмежені через вихід в ремонт кількох блоків”, — інформують енергетики.

В “Укренерго” закликають українців ощадливо споживати електроенергію протягом доби. Не вмикати одночасно потужні електропристрої, вимикати світло в порожніх приміщеннях, перенести прання на нічні години.

Станом на ранок 23 листопада:

через погодні умови відключено 4 населені пункти в Чернігівській області через бойові дії та з інших причин без світла залишається 409 населених пунктів. Через обстріли є нові пошкодження в мережах обленерго в Дніпропетровській, Донецькій, Харківській, Херсонській областях. Аварійно-відновлювальні роботи проводяться в залежності від ситуації з безпекою та з дозволу військових.

Експорт сьогодні здійснювався дуже незначним обсягом і виключно у нічні години мінімального споживання до Румунії. Загальний обсяг 10 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 2 МВт.

Імпорт електроенергії сьогодні здійснюється протягом доби зі Словаччини, Румунії, Молдови. Загальний обсяг 4022 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 609 МВт. Технічно можлива максимальна потужність 1200 МВт.



Переглядів: 407
Поширень: 0

Останні новини