В Україні планується посилити покарання за насильство в сім'ї згідно з новим законопроєктом

Під час першого читання Верховна Рада висловила підтримку ініціативі, яка передбачає внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення. Ці зміни є частиною процесу ратифікації Стамбульської конвенції Ради Європи з протидії насильству щодо жінок та домашнього насильства.

Як повідомляють в Clutch, за інформацією від народного депутата Ярослава Железняка з фракції "Голос", ініціативу підтримали 271 депутат. Згідно з пояснювальною запискою, законопроект має на меті покращити ефективність розгляду справ про адміністративні правопорушення, пов'язані з домашнім насильством та насильством за ознакою статі.

Одне з ключових положень передбачає, що суди мають вирішувати питання направлення кривдників на спеціальні програми під час розгляду справ про адміністративні правопорушення, пов'язані з домашнім насильством. Також вводиться адміністративна відповідальність для тих, хто не повідомив про випадки домашнього насильства над дітьми, а також за сексуальне домагання.

Ураховуючи відмінності у суб'єктному складі та правовому регулюванні домашнього насильства, нова норма статті 173-6 КУпАП виокремлює склад правопорушення, пов'язаного з насильством за ознакою статі. Поліція отримує право розгляду справ про адміністративні правопорушення, пов'язані з неповідомленням про порушення, для розвантаження судів.

Зміни також стосуються статті 263 КУпАП, пропонуючи збільшити термін адміністративного затримання до 24 годин у випадках домашнього насильства, насильства за ознакою статі або порушення термінового заборонного припису.

Прийняття цього законопроєкту сприятиме вирівнюванню національного законодавства з вимогами Конвенції, сприяючи більш ефективній боротьбі з домашнім насильством та насильством за ознакою статі, а також забезпечить державний вплив на кривдників.


Теги: закони

Переглядів: 509
Поширень: 0

Останні новини