Сімейні лікарі Вінниччини переймають досвід кращих практик сімейної медицини Нідерландів

23 листопада, відбулася прес-конференція за участі сімейного лікаря з Нідерландів доктора Хенка ван Схотхорста, який є керівником Foundation Sharing Knowledge N-U (The Netherlands - Ukraine). Конференція присвячена проведенню доктором Хенком ван Схотхорстом навчальних семінарів для лікарів Вінниччини, які в подальшому навчатимуть сімейних лікарів області. Загалом, фахівець із Нідерландів відвідує Україну впродовж 5 років, проводить семінари, тренінги, лекції для лікарів первинної ланки та організаторів охорони здоров'я.

«Я приїжджаю до України не вперше і, враховуючи свій досвід в галузі сімейної медицини і рівень медичного забезпечення в Нідерландах, я хочу поділитись своїми знаннями і таким чином сприяти покращенню якості медичного обслуговування у вашій країні. Свої тренінги я проводжу з 2012 року, задля цього я заснував фонд, метою якого є передача знань та досвіду фахівців з Нідерландів лікарям України в галузі сімейної медицини, адже це є основа в сфері медичного обслуговування. Я переконаний, що саме сімейний лікар стоїть на першому щаблі галузі охорони здоров’я. В Нідерландах сімейні лікарі задовольняють 90% потреб пацієнтів. І ті реформи, які сьогодні впроваджуються в Україні в сфері охорони здоров’я є дійсно конструктивними і матимуть позитивні результати», - зазначив в ході прес-конференції доктор Хенк ван Схотхорст.

Також з журналістами поспілкувались начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню обласного Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Тетяна Бондаренко та обласний дитячий пульмонолог, доцент кафедри пропедевтики дитячих хвороб Олександр Котілов.

«В першу чергу дані навчання розраховані на лікарів первинної ланки. Важливо, що для всіх учасників тренінг, який проводить доктор Хенк ван Схотхорст, є безкоштовним. На сьогодні навчання проходять 14 осіб, з яких 13 є практикуючими сімейними лікарями і 1 людина є фахівцем кафедри пропедевтики. В подальшому ми плануємо проводити семінари на рівні всієї області, куди залучатимуться лікарі з усіх медичних закладів первинної ланки медицини», - зазначила Тетяна Бондаренко.

В свою чергу, Олександр Котілов відзначив, що тренінги організовані доктором Хенком ван Схотхорстом є досить ефективними, адже в подальшому лікарі, які пройшли навчання, будуть доносити своїм колегам нові методики лікування та діагностики захворювань, а також підхід до організації медичного забезпечення населення. Крім того, на семінарах фахівців з Нідерландів є багато інформації не лише для лікарів, а й для самих пацієнтів. В переважній більшості це інформація для батьків та алгоритм їх дій у випадку захворювання дітей.

Важливим є той факт, що не лише фахівці з Нідерландів передають свій досвід а й переймають знання та навички українських лікарів. Зокрема, мова йде про ті клінічні захворювання, які не є поширеними в Нідерландах, а є більш характерними для країн, де галузь медицини знаходиться на низькому рівні.



Переглядів: 3389
Поширень: 0

Останні новини