Україна повернула з полону 230 військових: ГУР повідомили деталі

В рамках діяльності Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими за дорученням Президента України Володимира Зеленського відбувся новий обмін військовополоненими, який став найбільшим за кількістю повернутих Захисників та Захисниць.

"Додому повертаються 230 Захисників. Серед них представників Збройних Сил України – 130 (серед них ТрО – 14, ВМС – 14), Національної гвардії – 55, Державної прикордонної служби – 38, Національної поліції – 1 та шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.  Більшість звільнених – чоловіки (225), п’ятеро жінок. До рядового та сержантського складу належать 213 осіб, одинадцятеро – офіцери", - зазначає Головне управління розвідки МО України.

Серед осіб, які повернулися, були ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений Міжнародним комітетом Червоного Хреста (182 особи), а також українські військовослужбовці, які раніше вважалися зниклими безвісти і мали статус "пошук особи" (48 осіб).

Після виснажливих місяців у полоні повернулася, зокрема, бойова медична працівниця зі складу 36-ї ОБрМП. Перебуваючи в неволі, вона стійко використовувала українську мову. Росіяни неодноразово імітували її вивезення для обміну, але в кінцевому результаті відправляли назад на місце утримання.

Нарешті, сім захисників острова Зміїний, серед яких музикант військового оркестру, військовослужбовиця Збройних Сил України (ЗСУ), яка була позбавлена волі росіянами під час перебування в декретній відпустці, нацгвардійці, що потрапили в полон, виконуючи свої обов'язки на Чорнобильській АЕС, цивільний викладач Східноукраїнського національного університету імені В. Даля, та оборонці Маріуполя, зможуть знову побачити своїх рідних та близьких.

Керівник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Кирило Буданов, член Координаційного штабу Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, Секретар Штабу Дмитро Усов особисто зустрічали та вітали звільнених з полону.



Переглядів: 350
Поширень: 0

Останні новини