Кава може захистити від раку печінки: результати дослідження

Згідно з останнім дослідженням, особи, які споживають каву щоденно, менше схильні до захворювання на рак печінки.

Результати вивчення вказують, що ті, хто випиває одну чашку кави щоденно, мають на 20% менший ризик виникнення раку печінки, у порівнянні з тими, хто не споживає цей напій взагалі. Дослідження також довело, що кава без кофеїну, хоча менш ефективна, також проявляє захисні властивості щодо раку печінки. Про це пише womanlife.kyiv.ua.

Науковці з Університету Саутгемптона і Університету Единбурга провели аналіз, який свідчить про велике зниження ризику гепатоцелюлярної карциноми (ГЦК) або раку печінки при регулярному споживанні кави.

Для оцінки протиріччя кави вчені проаналізували інформацію з 26 досліджень, в яких брали участь 2,25 мільйона осіб.

Порівняно з тими, хто утримується від споживання кави, у тих, хто п'є принаймні одну чашку щоденно, ризик ГЦК був менший на 20%. За даними дослідження, у тих, хто вживав дві чашки кави в день, ризик зменшився на 35%.

Олівер Кеннеді, головний автор дослідження, підкреслив, що употреба занадто великої кількості кави може бути шкідливою для здоров'я. Незважаючи на широкий спектр корисних властивостей цього напою, кофеїн може викликати побічні ефекти, такі як високий артеріальний тиск, розлад шлунка, напади подагри, безсоння і збільшення тривожності.

Кеннеді також додав, що проведене дослідження вносить свій вклад у загальний образ доказів, що свідчать про лікувальні властивості кави при помірному вживанні. Автори припускають, що кава може бути корисним елементом у зміні способу життя для запобігання ГЦК та інших захворювань печінки.



Переглядів: 486
Поширень: 0

Останні новини