Чи змінилось відношення поляків до біженців з України: статистика та причини

В Польщі спостерігається зміна думки серед суспільства щодо прийому біженців з України. Хоча третина поляків продовжує відчувати позитивне ставлення до українців, але кожен п'ятий мешканець країни висловлює страх, що прибуття українців може вплинути на робочі місця, - повідомляє РБК-Україна.

Дослідження  "Barometr Polskiego Rynku Pracy" від компанії Personnel Service свідчить про значущі зміни в уявленнях поляків про українців, які прибули до Польщі після початку війни.

Відповідно до результатів опитування, 22% поляків висловлюють негативне ставлення до українців, що на 8% більше, ніж у березні 2023 року. Кількість тих, хто відчуває нейтральне ставлення, зменшилася з 46% у березні 2023 року до 38% зараз.

Позитивне ставлення до українців висловлює майже кожен третій опитаний поляк. Варто зауважити, що основну підтримку виявляють люди старше 55 років (31%), тоді як молодь віком 25-34 роки найчастіше виражає негативні настрої (20%).

Погіршення ставлення до українців може бути спричинене тривалістю війни, високою інфляцією та економічними труднощами, вказують експерти з Personnel Service.

"Поляки більше стали боятися, що українські працівники можуть забрати у них роботу, а 40% поляків асоціюють приплив громадян України на польський ринок праці зі зниженням темпів зростання заробітної плати", –пояснює засновник компанії Кшиштоф Інґлот.

Результати проведеного дослідження свідчать, що 22% респондентів висловлюють страх, що українці можуть забрати їхні робочі місця. Найвищий рівень цих побоювань спостерігається серед молодших поляків у віці 18-24 років (17%) та 25-34 років (15%). У той час як 69% учасників опитування не відчувають страху втратити свої робочі позиції через присутність українців на ринку праці.



Переглядів: 421
Поширень: 0

Останні новини