Київські митники виявили міжнародне відправлення з рештками істот, яким понад 400 мільйонів років

Митники з Києва виявили спробу незаконної відправки старовинних скам'янілостей з України до Тайваню через міжнародну поштову службу. 

Прес-служба Київської митниці повідомляє, що під час митного огляду посилки з Тернополя, вони виявили камені з ознаками давнини, схожими на химерних істот. Припускаючи, що вони можуть бути старовинним артефактами, скам'янілості були передані до Національного науково-природничого музею НАН України для проведення експертизи.

"Як визначили експерти, виявлені митниками скам’янілості є плитками червоного пісковику раннього девону (геологічний період палеозойської ери) з панцирами «риб» Protopteraspis двох видів, а також слабко зцементований вапняк з цілим крабом «Daira speciose» та черепашкою червоного молюска Halyotis sp. Фахівці музею також встановили, що це - оригінальні фосилії, знайдені на Поділлі, в басейні річки Дністер. Геологічний вік трьох з них (дністровська серія) становить близько 400 млн. років; а двох інших, краба та молюска - 10-20 млн. років", - йдеться у повідомленні.

Знайдені скам'янілості є унікальними з погляду палеонтологів та мають велику культурну і наукову цінність як геологічна спадщина. Експерти рекомендують внести зразки до Державного реєстру національного культурного надбання і Музейного фонду України. Однак, згідно з чинним законодавством України, для вивезення культурних цінностей за кордон потрібні дозвільні документи, які митникам не було надано.

Стосовно особи, яка намагалася відправити ексклюзивні палеонтологічні зразки за кордон, Київська митниця склала протокол про порушення митних правил за статтею 473 Митного кодексу України. Скам'янілості було вилучено до рішення суду.



Переглядів: 360
Поширень: 0

Останні новини